Bătaie pe locuri de sfert - Mihai Oprea Avancronica zilei

Bătaie pe locuri de sfert

38 vizualizari
9 minute de citit

Grupa C

Ora 17.00 Danemarca – Franța, Moscova

După 2 meciuri în care francezii au reușit de fiecare dată să se ridice la nivelul stratosferic pe alocuri al adversarilor Australia și Peru, ne dăm seama că nu contează că ai cel mai valoros lot din tot campionatul, ci cu cine joci. Franța va juca, deci, la fel de slab ca Danemarca și estimez un egal prietenos, simbiotic, care califică ambele echipe în această ordine. Că dacă bate cumva Franța, într-un exces de zel la fel de inutil ca acidul hialuronic în buze, Danemarca riscă să piardă calificarea, cu condiția unei victorii a Australiei de la aceeași oră.

Remarcăm că cele 2 echipe au mai jucat de două ori în ultima etapă a grupelor la mondiale. Prima dată, în 1998, Franța câștiga cu 2-1 dar ambele se calificau la braț, pentru ca ulterior Danemarca să iasă în sferturi după cea mai bună performanță la un mondial iar Franța câștiga primul titlu chiar pe teren propriu. În 2002, pe de altă parte, Danemarca câștiga cu 2-0, mergând până la înfrângerea foarte strânsă, 0-3, cu Anglia din optimi. Franța a reușit contraperformanța de a cădea, precum Napoleon odinioară, de la stadiul de împărat la ceafa de parameci și să părăsească turneul din grupe, înainte să apuce să spună „noi suntem campionii mondiali en-titre”, dar în franceză.

Toată lumea e stresată aici, oricum, pentru că nu știi niciodată când se trezește baba cloanță Argentina să se califice și apoi, stimați iubitori ai jocului cu mingea la picior, avem optime Franța – Argentina. Adică finala din optimi, sau diamantul vieții mele, cum ar spune Campionatul Mondial, dacă ar fi persoană și dacă ar fi persoană manelistă.

Ora 17.00 Australia – Peru, Soci

Australienii par să aibă un meci ușor, cu certitudinea acestui campionat mondial, Peru. Fotbaliștii peruani, deși au jucat mediu spre bine, au reușit mai puține ca Maroc, nici măcar nu și-au dat autogol. Deci este una din echipele care au confirmat cu vârf și îndesat așteptările de dinaintea turneului, când lumea le dădea exact aceleași șanse ca panseluțelor în toiul iernii. Au luat și goluri puține, doar 2 și au jucat un fotbal atractiv ca păcănelele dar, cum ar spune Claudiu „Blocnotes”Răducanu, „n-a avut șianse băeții”.

Australienii au reușit jocuri bune în primele 2 etape, deși Cahill nu a jucat deloc, dar eu insist să îl menționez, poate mă aude antrenorul. Sigur mă aude, că în meciul cu Danemarca s-au ridicat peste așteptările mele și au făcut egalul ce îi ține și acum în cursa calificării. Trebuie să bată azi și să spere, că speranța moare ultima, deși moare destul de sigur. Că noi suntem români și cunoaștem axiomele vieții.

Tot ce putem spera e să avem spectacol, mai ales că susținem cu toții ambele echipe cu ardoarea cu care susțin bunicii noștri tehnologia.

Grupa D

Ora 21.00 Islanda – Croația, Rostov

Islanda și Croația puteau fi surprizele plăcute ale acestui campionat dacă Islanda nu pierdea cu Nigeria. Așa că ne rămâne Croația, echipă ce mie îmi place foarte mult și chiar cred că pot face semifinală, asemenea jucătorilor din 1998, care îl faultau evident în careu pe Craioveanu și au fost ajutați de arbitru să bată cu 1-0 în optimi România blondă-n cap, ce altfel ar fi fost dublă campioană mondială. La alba-neagra, firește.

Croația a separat puterile în sat și nu l-au lăsat pe Messi să se joace cu băieții fotbal, 3 goluri după pauză trimițând Argentina la mină, de unde trebuie să își sape drumul spre optimi în stâncă.

Avem de-a face, într-adevăr cu o echipă foarte puternică ce nu cred că poate pierde cu Islanda. Mai ales după meciul precedent al nordicilor, în care arătau ca Leonardo di Caprio după izbirea de iceberg în Titanic sau după lupta cu ursul din rolul de Oscar. Practic, nu au știut ce i-a lovit și au căzut la datorie.

Islandezii au o șansă la calificare dacă bat, deci s-ar putea să încerce să atace, ceea ce ne-ar da un meci bun, la care merită să ne uităm, spre deosebire de majoritatea filmelor cu Van Damme care păreau bune mai demult.

Ora 21.00 Nigeria – Argentina, Sankt Petersburg

Calculele calificării sunt complicate, pentru că Argentina are golaveraj slab după înfrângerea splendidă cu Croația. Ar trebui să bată cu un gol mai mult ca Islanda, în cazul în care Islanda dovedește Croația. Dacă însă fac egal cu Nigeria, Islanda se califică cu o victorie la minim 3 goluri, lucru posibil dar la fel de improbabil ca a doua venire. A, da, Croația se califică oricum și mai pot pierde locul 1 dacă pierd 2-0 cu Islanda și Nigeria bate 4-0 Argentina. Într-un univers paralel se râde cu lacrimi la acest prospect fabulos.

Și continuăm glumițele cu Messi(a), pentru că jocul de cuvinte este mult peste orice limită a superbului, deci merită reamintit pentru a 2-a oară în avancronicile de față. Messi cred că va justifica, în sfârșit, acel „a” de la sfârșitul numelui său, marcând și purtând echipa pe brațele sale divine ca și în finalul preliminariilor. Antrenorul Sampaoli, de obicei exponentul experimentului Mentos în Cola pe marginea terenului, va face niște schimbări și va insufla spiritul spartan. Rezultatul va fi o victorie zdrobitoare cu Nigeria sau, depinde de chef, o înfrângere care va duce Argentina acasă cu mâinile-n jeb și capul la pământ.

Nigerienii vin după o victorie muncită și meritată cu Islanda, calificarea fiind la mâna zeilor, o parte idolatrizați de ei și o parte de zona catalană a Spaniei. Vom urmări cu sufletul la gură acest meci, pentru că lumea preferă să vadă Argentina în optimi, decât un meci între două țări africane, Nigeria și Franța.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.