Bravo, n-ai stil! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Bravo, n-ai stil!

120 vizualizari
7 minute de citit

Bravo, n-ai stil!

Bine ați venit la avancronica celei mai puternice semifinale de azi a Campionatului Mondial de Fotbal, disputată între forța tradițională a dezamăgirii, Anglia, și Croația, această icoană făcătoare de minuni a fotbalului actual.

Mai avem 3 meciuri cu tot cu acesta, deci 2 importante, pentru că la finala mică se uită doar oamenii care pur și simplu au chef de încă o bere cu prietenii, romanticii fotbalului adică. Numărătoarea inversă e importantă pentru că se apropie data de 16 iulie, în care ne vom întreba cu toții care este rostul vieții fără fotbal, după 4 săptămâni în care, precum doamnele și domnișoarele în perioada aceea a lunii, am avut cea mai bună scuză pentru orice tip de comportament disfuncțional.

Dar nu are rost să ne supărăm de două ori pentru aceeași chestie, așa că ne supărăm luni pentru luni și azi ne concentrăm pe realitatea adevărată prezentă, care ne aduce un meci foarte echilibrat și cu potențial de prelungiri și șuturi de penalitate, pentru a descoperi a doua finalistă a celei mai importante competiții fotbalistice inter-țări, după mondialele de sărituri cu schiurile pe echipe.

Semifinale

Ora 21.00 Croația – Anglia

La începutul campionatului cam nimeni nu se aștepta ca cele două să se afle azi aici, pentru că Anglia era obișnuită să piardă în grupe, optimi sau, cu bulan, în sferturi. Iar Croația nu este Brazilia, Germania, Argentina, Italia sau alte super-puteri, care să fie abonate la semifinale de turnee majore ca Oana Roman la șaorme. Așa că avem o mică surpriză, dar nu e neapărat surpriză, după cum au jucat aici de-a lungul turneului – bine dar doar pe alocuri spectaculos – și la ce prostii au făcut celelalte echipe mari.

Din fericire pentru englezi, echipa națională a României, bestia neagră a insularilor, a avut alte proteste pe care să se concentreze și nu a avut timp de mondiale. Mai departe, din fericire pentru englezi, nu au prins niște adversari incredibil de puternici, în afară de celebrul deja meci cu Belgia, unde s-au căsnit să pară că muncesc ca muncitorii români plătiți cu ora pe șantier. Tot din fericire, au câștigat la penaltyuri cu Columbia și au căpăcit o echipă a Suediei  care a venit la meci ca să ne spună să nu contăm pe ei.

Din fericire pentru Croația, generația lor este una senzațională și are toate șansele să meargă și mai departe. Tot din fericire, au nimerit adversari la fel de slab cotați ca și Anglia, cu care însă nu au practicat cel mai bun joc al lor. Dar, din fericire, au reușit să bată la penaltiuri și Danemarca și gazda Rusia, ceea ce arată tărie de caracter.

Ce vreau să zic e că echipele seamănă foarte mult, de la parcurs și până la capitatea fizică și tehnico-tactică a jucătorilor. Și se întâlnesc în semifinală pentru că, nu-i așa, cine se-aseamănă se-afumă, cum ar zice majoritatea fotbaliștilor români de fotbal și Snoop Dogg, un alt exponent al fazelor spectacol.

Jocul Angliei se bazează foarte mult pe faze fixe, 8 goluri din 11 venind astfel. Englezii au dat cele mai multe goluri la un mondial, deja, cele 11 goluri egalând performanța din 1966, când au luat titlul. Dar jocul a scăzut puțin în intensitate după primele 2 meciuri, în care au avut un total de 15 șuturi la poartă, pe când în ultimele 3 au avut doar 6. Este oarecum normal, pentru că echipele se apără mai bine pe măsură ce avansează în turneu, riscă mai puțin și sunt mai bune ca Tunisia și Panama, să fim serioși.

Anglia are în echipă cel mai probabil Gheata de Aur a turneului, pentru că Harry Kane are 6 goluri și nu cred că cineva mai îl poate ajunge. Croația are în echipă poate Balonul de Aur al turneului și chiar al lumii, la sfârșitul anului, pentru că Luka Modric a fost cel mai bun jucător de pe teren în 3 din 5 meciuri ale croaților, conducându-și echipa, cu aplomb, spre una din cele mai bune performanțe la mondiale din istorie.

Pariorii dau ca favorită la calificarea în finală pe Anglia, , după un meci strâns și cu goluri puține, dar eu îndrăznesc să cred că Modricul de Aur poate să ne facă o surpriză plăcută, să tragă un șut din cucuruz sau un assist din exterior și să joace cu trofeul pe masă duminică.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.