Numai Messi și mingi aveți în cap! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Numai Messi și mingi aveți în cap!

76 vizualizari
14 minute de citit

După o zi ca cea de ieri, avem așteptări mari. Ronaldo a făcut ce știe mai bine și spaniolii par că pot să controleze mijlocul la fel de bine ca ficiorii cu mândrele din sat la evenimente mondene.

Clar cel mai bun meci din ultima vreme, cu goluri fantastice și dueluri încinse între frații de la Real. Uruguay a câștigat că nu a jucat Salah, Iran a câștigat că nu au vrut marocanii egal. Și, mai aproape de noi, ploaia a câștigat meciul cu Terasa de Vară de la Casa EMA.

Dar să privim înainte, că înainte era mai bine! (glumiță clasică, mai expirată și mai slabă ca dorința de a face autostrăzi)

Astăzi, în singura zi cu 4 meciuri de la mondialul din Rusia avem două favorite și ambele joacă la matineu, ca în liga a 2-a. Și două grupe, C și D, la fel de echilibrate ca balanța aia ce reprezintă justiția din România. În grupa C, Franța întâlnește prima victimă, Australia, iar Danemarca și Peru o să încerce să nu pară copiii de 5 ani din clasa întâi. Messi e favorit în grupa D și începe cu Islanda iar Croația și cu Nigeria mă fac să recunosc că am mințit și chiar e echilibrată grupa asta.

Grupa C

Ora 13.00 – Franța – Australia, direct din Kazan

Dar-ar Bunuțu să o bage-n ațe zdravăn! De pe vremea lu Zidane țin cu Franța și nu pot să confirm sau să infirm că am plâns la finala din 2006, că eu îs puternic. Acum vin ca mari favoriți și au ăștia niște jucători, ticule, numa’ unu și unu! Mbappe, Pogba, Varane, Griezmann, Benzema…și vorbim doar de cei 4 principali care nu au avut scandaluri sexuale și nu sunt ostracizați de FFF (federația albastră de folbal).

Fac o echipă bună și pentru că antrenorul, legendarul căpitan al echipei lui Zidane, campioană mondială și europeană în 1998 și 2000, știe să îi motiveze. Nu că ar fi el un tactician desăvârșit dar ceva tot face bine acolo și oamenii de fotbal adevărați, nu ăștia ca mine, spun că poate să meargă până la capăt.

De cealaltă parte, îl avem pe Tim Cahill, goleadorus maximus pentru „canguri”, care pe vremuri se lupta cu MacLeod în Nemuritorul, pentru că, nu-i așa, „nu poate să rămână decât unul singur”. Deci, Tim e la a 4-a Cupă Mondială și nici măcar nu e cel mai bătrân jucător din cei 736 de jucători de fotbal minim semi-profesioniști aflați luna asta în Rusia.

În rest, 20/23 jucători care joacă în străinătate (campionatul australian e cam ca prezența mea la turneele de tenis – slab, plictisitor și frustrant) și un antrenor foarte optimist, care a făcut finală cu Olanda în 2010 dar anul ăsta speră să termine pe ultimul loc în mod onorabil, adică să bage una Cahill și să fie ca și Miro Klose și Pele, marcator la 4 mondiale diferite. În 2014 la mondiale cu Olanda a dat un voleu de mama focului, uite aici:

https://youtube.com/watch?v=p2tmftLN2lY%3Ffeature%3Doembed

Formă bună pentru Franța în amicale cu victorii la Irlanda și Italia și egal cu SUA lui Klinsmann, iar Australia au o formă și mai bună, surprinzătoare chiar: victorii cu Cehia (4-0!?!!) și cu Ungaria. A..și era să uit…Australia a bătut la baraj Siria. Greu, cu golul lui Cahill în prelungirile returului.

Franța câștigă la 1-2 goluri dar se vor chinui puțin. Nu din cauza asiaticilor (Australia joacă în calificări în zona Asia din 2006, funny, că e continent și toate cele..în fine), că din cauza lor. Nu prea au ei chef de mare lucru la început, istoric vorbind, deși linia nouă de super jucători poate are ceva de demonstrat și sigur ar vrea să demonstreze că finala de la Euro2016 e doar începutul. Benzema o să posteze un selfie din vacanță când dă Mbappe gol.

Grupa D

Ora 16.00 – Argentina – Islanda, Moscova

Messi și prietenii lui. Deși au un lot fabulos, argentinienii nu cred că sunt prea prieteni între ei. Numai ca echipă nu au ajuns în finală în 2014 și tocmai de aia au și luat-o în freză. Toată lumea speră că Messi(a) (un excelent și inovativ joc de cuvinte) poate să îi ghideze spre titlul mondial și să își cimenteze locul deja clar ca victoria lui Nadal la Roland Garros în istoria fotbalului mondial.

Cu jucători ca Higuain, Dybala, Di Magia, Aguero sau fenomenalul octogenar Willy Caballero dar și cu un antrenor super la modă, Sampaoli, Argentina cam nu are de ales decât să ajungă minim până în finală. Asta ca să nu se mai retragă Messi încă o dată.

Formă foarte slabă în calificări de unde au răzbit abia în ultima etapă.

Formă senzațională în amicalele premergătoare World Cup, unde au învins Haiti cu 4-0 și efectiv au făcut ce au vrut cu Spania, au măturat pe jos pentru ei și au luat 6 boabe dar au marcat cu un gol mai mult decât 0 goluri. Un 1-6 memorabil care ei speră să se transforme în cupa Jules Rimet în 15 iulie. P.S. până în 1974 așa se numea trofeul decernat câștigătoarei, a fost modificat în  1974 și de atunci îi zice FIFA World Cup Trophy. Dar dacă tizul meu a putut să scrie „cobori în jos luceafăr blând” atunci îmi permit și eu aroganța de a scrie cu vechiul nume.

Islanda sigur va obține cea mai bună performanță a lor la Cupa Mondială, pentru că este prima la care se califică. Plus că e și cea mai mică țară ever care se califică la mondiale.

Au făcut o figură frumoasă la Euro2016, fiind cea mai spectaculoasă echipă la al doilea cel mai plictisitor turneu din istorie, după Euro2004.

Cu tot cu antrenor sunt 23 de …son și un portar de rezervă care vor lupta ca leii. O combinație de muncă în echipă și suporteri super pasionați, speră să termine primi în grupă. După Messi.

Poate fi un egal muncit la debut pentru islandezi, argentinienii nu cred să fie la turație maximă de la început. Dar nu mă pricep io prea mult la pronosticuri. Am zis odată prin ‘98 că Genius au viitor în muzica românească și 3 Sud Est nu o mai duc mult.

Grupa C

Ora 19.00 – Peru – Danemarca, de la Saransk

De departe al doilea cel mai tare meci din prima etapă a acestei grupe.

Danezii s-au calificat la barajul pentru mondiale dintr-o grupă în care România lui Daum a performat exact cum ne așteptam. Acolo, la baraj, au bătur Irlanda cu Eriksen vioara întâi. De fapt, dacă nu mă uit pe lista de jucători, nu îmi vine altul în minte în primele 5 secunde. Dacă totuși mă uit, vedem că e băiatul lui Schmeichel în poartă, Kasper, care e bun, plus fundașul foarte tânăr și cu mega potențial al lui Chelsea, Anders Christensen. Ca să înțelegem totuși ce bun e Eriksen, imaginați-vă naționala României cu jucătorii de acum și cu Gică Hagi, versiunea ’94.

Peru au tricouri faine, posibil inspirate din ceaiul cu coca băut de Guerrero pentru care era să fie suspendat de la Mondiale. Însă vedeta lor a câștigat un apel și iată-l aici, ridicând cota de piață a întregului lot peruan până la aproape jumătate din cea a lui Eriksen. Cu toate acestea, specialiștii îi dau ca o posibilă surpriză la aceste mondiale, datorită performanței din preliminarii. În America de Sud sunt destul de grele și Peru a ocupat locul 5/10, care duce la baraj, lăsând acasă Chile, Paraguay sau Ecuador. Barajul câștigat cu talentații din Noua Zeelandă au asigurat prezența la un mondial după 36 de ani de absență.

Meciul poate fi decisiv pentru locul 2 în grupă și eu zic că va fi câștigat de Danemarca.

Grupa D

Ora 22.00 – Croația – Nigeria, Kalinigrad

Scriu puțin, că deja e ora 10 seara și al 4-lea meci al zilei.

Croații au niște super-jucători la mijloc – Modric, Rakitic, Kovacic. Nigerienii au cel mai frumos echipament de la turneu. Croații au un antrenor tânăr și ambițios care îi motivează bine, nigerienii dansează fain când dau gol. Și o să dea gol, pentru că au jucători buni în atac și un mijloc destul de solid. Aceeași specialiști de mai sus declară că și Nigeria ar putea face o surpriză, deși cam greu bați Croația și sufletul din Islanda. Tot lotul Nigeriei valorează cât cei 3 băieți croați enumerați aici.

Pe scurt, Croația controlează mijlocul, marchează mai multe ca adversarul dar și iau unul pe contraatac, pentru că Lovren e în apărare și ăsta ori face un meci senzațional ori îl ajută pe Karius să pară bun.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.