Polumbia și Rusialah - Mihai Oprea Avancronica zilei

Polumbia și Rusialah

34 vizualizari
10 minute de citit

O nouă zi mixtă, cu succesuri și insuccesuri din punct de vedere al previziunilor: a răzbit Suedia, belgienii nu au dat minimum două duble și sunt mai slabi ca rușii, iar jocul englezilor a fost, conform inspiraților comentatori, creepier (un joc de cuvinte involuntar, venit dintr-o naivitate soră cu un anume premier de stat super-iubit de milioane). Noroc cu băiatul nostru mare și căpitanul și adevăratul și mondialul și barosanul și valorosul și chiar el, Harry Kane.

După un periplu amuzant și frustrant pe alocuri prin toate grupele, o luăm de la capăt cu etapa a 2-a. Meciurile de astăzi sunt din grupele care vând cel mai puțin, H și G și deci, în afară de Salah sau Lewandowski, nu avem nume de prim rang. (Sorry, Hamez, nu mai ești acolo!) Polonia și Columbia luptă cu greii Africii și Asiei, adică Senegal și, respectiv, Japonia, iar apoi gazdele turneului speră să îmi demonstreze că nu am dreptate și să bată un Egipt la care toată lumea își dorește să revină „Umărul fermecat”.

Grupa H

Ora 15.00 Polonia – Senegal, de la Moscova

Polonia a mers bine în calificări, unde a avut o singură înfrângere, cu Danemarca, 0-4, care ne-a dat speranțe că putem merge cu Daum la mondiale. Acum când privesc înapoi trebuie să recunosc că a fost hilar tot procesul ăla de gândire fantastică, predat la Hogwarts, prin care românii au sperat că putem bate Polonia. Că, practic, a venit balaurul și ne-a rupt picioarele și stima de sine cum face cu frații mai mari ai lui Prâslea în basm. Lewandowski a fost golgheterul preliminariilor și tura asta e mai odihnit cică decât în 2016 și poate să marcheze ca Mutu la femei. Da, știu, nu e prima dată când cuvintele “Mutu” și “chelneri” apar în același paragraf. În consecință, Polonia nu arată rău deloc, are jucători buni și în formă și o grupă despre care se spune că ar fi cea mai echilibrată și impredictibilă, dar pe care ar cam trebui să o domine. Nu că sunt toate echipele puternice, dar sunt la fel de medii. Dar sub Polonia. Cred. Nu știu, no!

Senegal e la a doua participare la un mondial. La prima, în 2002, a căpăcit Franța, campioana mondială și europeană en-titre și a mers până în optimi. Mega surpriză. La fel se zice că ar putea face și acum, mai ales că cel mai bo$$ jucător, Sadio Mane, a jucat și marcat în finala Champions League cu Real Madrid. Și poate merge acolo dacă practică un joc plăcut ochiului, că zvonuri au mai fost în acest sens. Antrenorul lor a jucat la mondialele alea din 2002 căpitan de echipă și zice-se că are talent. E și cel mai tânăr antrenor de la mondiale, cu 42 de ani africani sau 56 după măsurători europene. Mane are și companie bună, deci nu am exclude o surpriză. Rezerve avem când vedem că au făcut egal acu 2 săptămani cu Luxemburg, o echipă cu mai mulți chelneri în lot decât există în Colibița.

Ora 18.00 Columbia – Japonia, de la Saransk

Columbia tot timpul a fost spectaculoasă, mai ales în grupe. Ținem minte și acum înfrângerea cu România din 1998, cu golul lui Adi Ilie peste Mondragon. Care Mondragon mă surprinde că nu mai joacă, doar nu are mai mult de 50 de ani. Acu 4 ani era în echipă și devenea cel mai bătrân jucător care joacă la un campionat mondial. Dar cum s-a retras, poate au șansa și tinerii jucători columbieni la un turneu de ținut minte, având în vedere că au niște jucători de senzație: însuși Hamez Rodriguez, Falcao sau Bacca. Dau către 30 minten și acuma ar fi momentul pentru ceva mai altceva. Potențial este, meciuri bune anul ăsta au făcut, mai rămâne să confirme.

Și nu e neapărat greu cu Japonia. E drept, nu au ei nu știu ce jucători în afară de Kagawa (care nu e în cel mai bun moment al carierei), nu au nu știu ce spirit de echipă, nu au nu știu ce antrenor, nu au nu știu ce rezultate și s-au calificat primii doar pentru că în grupă au mai fost monștrii sacri Australia și Arabia Saudită, Iraq, Thailanda sau Emiratele Arabe Unite. Dar…de fapt, nu există nici un dar. Cam atât. Cum s-ar spune, nu au nici un argument în favoarea lor. Plus că antrenorul a venit doar în aprilie (că precedentul era un fel de lupul cel rău rău și s-a certat cu toată lumea ca la grădi, pe jucării) și a pierdut unicul amical pre-mondiale, cu Ghana, 0-2.

Estimez un meci relativ ușor pentru Columbia, care se bate apoi cu Senegal pentru locul 2. Dar e posibil să mai fi greșit câte un pronostic pe ici colo.

Grupa A

Ora 21.00 Rusia – Egipt, Sankt Petersburg

Și o luăm de la capăt. Rusia pare mare favorită a turneului, mai ales că a înregistrat cea mai mare victorie. Dacă joacă Salah e posibil să avem deranj. Dacă nu, atunci câștigă meciul și se califică cu surle, trâmbițe și shoturi de vodka, cum stă bine unei gazde neprimitoare. Pentru că ar fi pentru prima dată când ar face asta la un mondial după ce s-a despărțit amiabil Marele URSS.

După ce au dat de băut apă de la mop la Arabia Saudită, moralul rușilor e sus de tot, cam ca mâinile francezilor prin războaie. Dar tot pe acolo e și al lui Salah, care abia așteaptă să bată mingea pe gazon rusesc. Cu 32 de goluri în 38 de meciuri de campionat, omul a fost cel mai bun jucător din Premier League în tot sezonul proaspăt încheiat, a dus echipa în finala UCL și gurile bune și rele deopotrivă îl dau drept candidat la Balonul de Aur. Și el și echipa au ceva de demonstrat, iar în primul meci cu Uruguay s-au prezentat destul de bine, am văzut dedicație, dorință de victorie, dar în final uruguaienii au avut-o mai mare. Dorința de victorie, se înțelege.  

Estimez că va fi un meci strâns și tot merg pe mâna mea de la început, susținând sus, tare și probabil eronat că Rusia nu e foarte unită și pierde cu Egipt. Mai ales dacă joacă ăsta micuț și iute.

Ne întâlnim la Casa EMA să ne uităm la meciuri și să constatăm cât de puțin mă pricep la pronosticuri, mai ales că azi se anunță o zi frumoasă. Avem o promoție și o tombolă la care poți câștiga chiar și tu. Știm că Alex Velea e combinat cu a noua minune a lumii, Antonia, deci chiar orice e posibil în lumea asta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.