Sânge albastru la muncă - Mihai Oprea Avancronica zilei

Sânge albastru la muncă

38 vizualizari
10 minute de citit

Încercăm să facem mai scurt azi, că oricum sunt meciuri mai puține. Dar, bineînțeles, nu de mai slabă calitate. Intră și azi 2 favorite în concurs și ambele, cu puțină șansă, vor câștiga puncte, faimă și bani. Dar balonul este rotund, fotbalul este fotbal și previziunile mele au acuratețea și finețea cu care un urs joacă darts.

Grupa E

15.00  Costa Rica – Serbia, la Samara

Costa Rica e una din echipele din cauza sau datorită căreia SUA nu au prins mondialele. Bine, s-a calificat cu un gol în minutul 95 din cea mai exotică și spectaculoasă zonă de calificări după Oceania, America de Nord și Centrală. Acu 4 ani a fost una din surprizele mondialelor și au pierdut în sferturi cu Olanda la 11m după ce câștigaseră în optimi cu Grecia la 11m. Coincidență? Cred că nu. Per total, jucătorii  costaricanii au 3 Ligi ale Campionilor Europeni căștigate, toate de Keylor Navas, portarul lui Real Madrid. Ceilalți nu au câștigat mare lucru, chiar Bryan Oviedo, unul din „staruri”, cu faimă mondială comparabilă cu incomparabilul Alibec, a câștigat lupta împotriva retrogradării în a 3-a ligă engleză. Adică a retrogradat cu Sunderland. În fine, sigur e bun și va juca bine. În rest dansează și ei frumos când dau gol.

Serbia este o echipă balcanică ce abia așteaptă să lupte până la ultima picătură de sudoare. Ca de obicei, nu contează neapărat pentru ce, dar ei sunt ambițioși din fire și câștigă. La tonomatul de cafea, de exemplu, nu pleacă până nu au câștigat toate cafelele când văd că bagă o fisă și iese premiul așa numa’.

Au și cu ce se lăuda, adică jucători ca și Kolarov, Matic, Branislav Ivanovic sau Milinkovic-Savic, următorul James (se citește Hamez) Rodriguez. Care o să plece de la Lazio pe bani mulți la cine îl dorește mai mult. Clar că dacă joacă bine merge la Real. În fine. Sunt relaxați pentru că sigur vor juca mai bine decât la Campionatul Mondial din 2014, unde nu au jucat că nu s-au calificat. Se luptă cu Elveția pentru locul 2 din grupa cu Brazilia, dar azi cred că forța va fi cu ei și Keylor o ia pe coajă. Posibil să avem un joc spectaculos, dar ce știu eu? Abia am nimerit că a câștigat Rusia…

Grupa F

18.00  Germania – Mexic, Moscova

O glumiță de pe net spunea că nemții au ajuns la Moscova în sfârșit după 70 de ani. Destul de rău că se mai dau dume din astea în lumea de azi în care orice om normal la cap se ofensează de la orice. Dar nemții au venit puși pe cucerit și dacă ar fi să aleg cu capul și nu cu sufletul, aș zice că au șansele cele mai mari la titlu. Reiterez, pronosticurile mele au dat roade ultima dată când am prezis cu 2 minute înainte de eveniment că o să trebuiască mama să schimbe scutecul când aveam cam 7 luni. Dar cu jucători cum găsim în echipa asta în care nu a avut loc fix cel mai bun tânăr jucător din Anglia, Leroy Sane, nu putem să zicem altceva. Toni Kroos face legea și greșește pase cam câte pronosticuri corecte dau eu iar băieții din față o bagă în ațe, pentru că Tomas Muller are obiectiv să devină o legendă a mondialelor. Are 10 goluri la 2 turnee și mai are 6 goluri până la Klose. Dacă nu se schimbe nimic o să mai dea și acum și în Qatar în 2022 și în America în 2026.

Mexic vine cam cum mergea pe vremuri Gloria Bistrița la București să joace cu Rapid. Adică să aștepte meciul următor pentru o posibilă bucurie. Că deh, la examenele din sesiune dacă mergi fără să înveți nu poti șă ai surprize neplăcute. Pe același principiu vin și mexicanii la Moscova, mulțumiți că rușii au aceleași probleme de alcool ca și ei dar cu vodka, nu cu tequilla. Poate fi un schimb de experiență interesant, totuși.

Până când vor avea șansa să își joace calificarea cu Suedia, Chicharito și băieții veseli și puși pe fapte serioase de un antrenor foarte „trabajador” și bun motivator vor sucumba la fel de sigur precum vine noaptea peste zi în fața „panzerelor germane” care au treabă, deși Yogi Low, acest unchi de la țară al fotbalului mare, nu se grăbește să plece de la naționala cu care mai poate câștiga vreo 3-4 turnee finale. Din talentul lui, al jucătorilor și al adversarilor.

Grupa E

21.00 Brazilia – Elveția, Rostov

Cea mai scumpă jucătoare de fotbal de pe planetă, Neymar, conduce o echipă tare tare bună la mondialele astea și chiar ar avea o șansă să piardă mult mai strâns cu Germania decât violul televizat din 2014 de la Mineiro. În finală de data asta. Și ar cam trebui să facă finala minim, la ce plimbare prin parc au făcut în preliminarii și la ce în formă sunt toți jucătorii.

Până atunci, băieții antrenați foarte bine tehnico-tactic de Tito, un nume cu rezonanțe de industria filmelor pentru adulți, trebuie să se concentreze pe europenii care nu țin cu nimeni (că sunt neutrii, lol) care au reușit performanțe notabile la mondiale chiar acu foarte puțin timp: sferturi de finale în 1934, 1938 și 1954. Țin minte și acum golurile Cehoslovaciei din 31 mai 1934 cu care întorceau scorul după ce elvețienii marcaseră primii și credeau că fac semifinale. Așa au întors și în meciul din optimi, cu România, 2-1 pentru ca apoi să le dea 3-2 la neutrii, 3-1 la nemți și să umfle un gol antologic în prelungirile finalei cu Italia. De fapt nu mai țin minte dacă a fost antologic, că nu mai găsesc reluările. În fine…

Le dă Brazilia cu terenul în cap de merg elvețienii să mânce ciocolată noaptea la telenovele. Să prindă forțe pentru meciuri în care chiar ar putea scoate ceva, cu Serbia sau Costa Rica.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.