SperAnglia și alte mari speranțe - Mihai Oprea Avancronica zilei

SperAnglia și alte mari speranțe

37 vizualizari
12 minute de citit

După ultimele 2 meciuri de aseară am primit telefoane și mailuri de la case de pariuri care mă roagă frumos să joc la ei, să facă și ei un ban cinstit. Ca să nu fim așa de aspri cu mine totuși, de vreo 70 de ani nu au mai jucat nemții așa prost în Rusia iar Brazilia nu a avut noroc. Sau joc bun. Sau adversar ușor. Sau inspirație. Sau antrenor bun. Măcar am nimerit-o cu meciul ălalalt pe care deja nu îl mai știe nimeni.

Trecem de la o zi a favoritelor certe care pierd la una în care tinerele speranțe o să câștige și o să zică lumea că „ni mă la ei ce bine joacă, bat Brazilia sau Germania oricând”. Doar că englezii ne-au obișnuit cu performanțe remarcabil de slabe la turneele finale în ciuda unor nume bune în echipă iar belgienii…ne pot surprinde. Plus că mai avem încă o vedetă incontestabilă în discuție…

Grupa F

Ora 15.00 Suedia – Coreea de Sud, Novgorod

Nu, nu joacă Zlatan.

Am vrut să termin așa, dar ar fi lipsit de respect pentru o națională care s-a calificat fără singurul om din lume mai narcisist ca mine. Care totuși vine să vadă pe viu, cică, echipa. În Rusia. Țară pe care probabil, după spusele lui, o poate cuceri.

Ca și fotbal, Suedia a făcut un bătrânel simpatic și nevinovat să plângă. După ce au făcut ca Olanda să rămână acasă și ei au mers la baraj din calificările europene, suedezii l-au lăsat pe bietu’ Buffon fără ultimul mondial din carieră, eliminând Italia super dramatic. Nu am glume aici, că ți se rupe sufletul să îl vezi pe unul din cei mai mari jucători ever așa. Apoi și meciul ăla cu Real Madrid…și fără mondial, și fără Champions League, mă duce cu gândul la Borcea.

Suedia are o echipă chiar echipă și eu spun că erau favoriți la locul 2. Din păcate pentru ei, Germania se trezește până la meciul cu ei iar Mexic…hai să zicem că a făcut câțiva pariori inspirați fericiți și pare că ar lupta mai departe la fel.

Coreea de Sud nu au nu știu ce așteptări de la mondialele astea, că nu mai suntem în 2002 la ei acasă, pe muzica lor și pe arbitrii lor. Heung-min Son, de la Tottenham, este cel mai valoros și aproape singurul jucător coreean care..de fapt singurul. Valorează mai mult decât toți ceilalți coreeni adunați la un loc. Și nu mă refer numa la cei selecționați să joace la mondiale, zic de coreenii de pretutindeni.

Teoretic se zice că au apărare bună dar suedezii sunt destul de contondenți, deci cred că o să îi cam căpăcească. Nu grav, așa numai cât să facă semi-mândrii ochii albaștri suedezi de pretutindeni și mai mici decât normal pe ăialalți.

Grupa G

Ora 18.00 Belgia – Panama, Soci

Îi bat ăștia de le sună apa în cap! Când jucam Football Manager și prindeam un meci din ăsta mă relaxam și trimiteam oamenii mai slabi pe teren să odihnesc vedetele. Din apărare. Că în atac băgam vedetele să fac pe unu golgheter, că e clar că dau minim 2 oameni cel puțin dublă.

Asta la prima vedere, bineînțeles. Dacă ne uităm mai atenți, situația nu se schimbă deloc, evident. Belgienii tot așteaptă un turneu în care să se ridice la nivelul jucătorilor și așteptărilor și acum pare că au și antrenorul potrivit. Martinez e tânăr, inspirat și inspirant deși cică defensiv nu stă cel mai bine tactic. După ce bat Panama, o națională care dacă ar fi la tenis încă ar zice paletă la rachetă, belgienii au toate șansele să meargă mai departe, mai ales că întâlnesc Tunisia și Anglia, echipe ce abia așteaptă să dea vina pe cineva pentru orice.

Hazard, De Bruyne sau Lukaku ar cam fi Genarația de Aur a Belgiei și toți sunt în vârf de carieră. Rămâne de văzut dacă se transformă în Spania pre sau post 2008. Daminuță sau Cristi Chivu. Șanse sunt egale pentru ambele variante, linia e fină între ele.

Despre Panama, în rest, ce să mai zicem? La prima calificare la un Campionat Mondial, chiar în dauna SUA, jucătorii au obținut populației o zi liberă de la muncă din partea guvernului cu această ocazie, stil ce ne aduce aminte oare de cineva? Cel mai bun jucător al lor joacă în campionatul din Guatemala, care probabil pentru panamezi e un fel de campionatul din Cipru pentru jucătorii români. Valoare celor mai ieftini 2 jucători belgieni este foarte aproape de valoarea întregului lot al panamezilor. Cel mai ieftiin jucător belgian este de 2 ori mai scump decât cel mai scump panamez. Deci, se vor bucura enorm dacă marchează cumva un gol oricum și autogol să fie numa să se pună la ei. Și nu ar fi neapărat o chestie de lepădat dacă ar lua sub 10 per total. Dar nu musai, în funcție de joc.

Ora 21.00 Tunisia – Anglia, de la Volgograd

Anglia ocupă locul 13 mondial și în sfârșit au pe ce da vina jurnaliștii și toată lumea. Că de obicei tot au impresia complet greșită că nu au jucători buni sau antrenori buni. De fapt tot nimeresc cu echipe lacome de succes precum România (1998 și 2000), Portugalia (2004 și 2006), Germania sau Costa Rica și normal că nu pot mai mult. În 2010 la sfertul cu Germania, Lampard a prins un bombeu care a fost cam bară-gol, dar arbitrii nu au văzut golul, că nu e ca și acum în 2018 că avem arbitraj video. Era ca în 1966, când cu un gol exact la fel numai care nu a fost tocmai gol, a câștigat Anglia singurul trofeu din vitrina bogată de aer rezervată trofeelor în mod normal. Karma? Poate. Legenda spune că dacă ar fi fost acordat golul chiar gol al lui Lampard atunci, probabil Germania nu ar mai fi câștigat cu 4-0. E ca și cum ai avea 150kg și ai da vina pe cornetul de inghețată de aseară pentru greutatea exagerată.

Și Tunisia a avut o experiență neplăcută cu România, tot în 1998, când Tricolorii au eliminat conținutul stomacelor tuturor spectatorilor și telespectatorilor datorită sau din cauza galbenului asiatic din „păr”. Am pus ghilimele pentru că eu continui să cred că nu poți să fii în halul ăla de autoironic și trebuie că au avut peruci.

Despre meci nu mare lucru. Tunisia pare în formă, au făcut egal cu Portugalia și Turcia și au pierdut la limită cu Spania în amicalele pre-mondial. Anglia pare mai în formă și chiar au jucători șmecheri tura asta. De chiar chiar! Kane și Delle Ali joacă împreună, antrenorul are un stil apropiat cu ce e la Tottenham-ul lor, omul e și plăcut de toată lumea și chiar ar avea șanse să piardă mai mult decât onorabil în sferturi cu Brazilia. Azi cred că vor începe în forță, pentru că au multe de demonstrat și foarte puțin timp la dispoziție, pentru că nu o să joace multe meciuri.

Chiar sperăm să fie și vremea potrivită să ne uităm pe Terasa de Vară la ditai ecranul pe care îl proiectăm, fără să exagerez exagerat , cam de 25/15 m, cât un bazin semi-olimpic. De la 21.00 asta. Pentru Suedia și Belgia, avem pregătite televizoarele pe terasă și la cafenea dar și proiectorul la Căsuța EMA.

Hai România!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.