Anglia ca Zăpada și cei 3 pitici - Mihai Oprea Avancronica zilei

Anglia ca Zăpada și cei 3 pitici

463 vizualizari
10 minute de citit

Surpriză totală: Spania și Italia joacă în prima semifinală de la Euro2020+1! Absolut nimeni nu se aștepta la acest parcurs, noroc că sunt eu aici să vă spun lucrurile astea încă de dinainte să se întâmple.

Spania a câștigat la lovituri de departajare meciul cu Elveția, deși, dacă avea mai mult chef de treabă, putea să nu se lase la mâna hazardului. Care Hazard nu a jucat pentru Belgia, astfel că Italia a avut o misiune mult mai ușoară ca și creștinii în Asia, reușind să oprească dracii roșii belgieni din drumul lor spre cuceritea Europei.

Sferturi de finală

O nouă zi, o nouă favorită revine pe scena fotbalului nespectacol. Pentru că Anglia a făcut mai puțin zgomot la acest campionat decât noul Vauxhall Mokka electric, chit că și-a făcut treaba. Cehia, Danemarca și Ucraina, în schimb, au ajuns în poziția de a lupta pentru semifinale chiar dacă aveau șanse mai mici decât Steaua la titlu, sau decât o lămâie să ajungă în Nestea.

Ne bucurăm pentru fiecare în parte și le intrăm cu bocancii aproape curați în curte, să le analizăm jocul și șansele de a purcede spre gloria continentală. Hai să vedem care ce știe face, cine ce mere sau fântâni otrăvește!

19.00 Cehia – Danemarca, Baku

Cehia este una din cele mai succes echipe naționale de hochei pe gheață, pe când Danemarca are una din cele mai bune echipe de handbal din lume. Avem, așadar, un duel extraordinar de intens azi la Baku, unde cele 2 super echipe vor să câștige un loc în semifinală. Care se va desfășura în compania câștigătoarea dintre Anglia, în meciul de mai târziu.

Ambele adversare de azi au un pedigree mediu spre mult mai bun ca România, ca să luăm cel mai la îndemână exemplu. Danemarca a câștigat în 1992, după cum spuneam și la ultimul lor meci, iar Cehia a făcut finala în 1996 și semifinala în 2004. În rest, au fost acolo să completeze câmpul de luptă, fără să pună neapărat mine pentru adversari, la majoritatea europenelor.

Este probabil cel mai emoțional turneu disputat vreodată de vreo echipă la un european, din cauza celor întâmplate cu Eriksen în primul meci, pierdut ulterior cu Finlanda. Norocul, Bunuțu’ și medicii au făcut ca totul să se scrie în culori vii mai apoi, atât despre jucător cât și despre parcursul danezilor. Au eliminat în optimi Țara Galilor, care s-a prezentat la joc să ne spună să nu contăm pe ea cu ce treburi avem noi aici.

Pe de altă parte, cehii au produs acum a 2-a cea mai mare surpriză de la turneu, când au trimis la lalele pe Olanda. Care a jucat ca o lalea în vânt, apropo, de zici că nu a udat-o nimeni de o vreme.  Ca să facem o glumiță super la îndemână, ce sigur nu s-a mai dat vreodată, s-a prezentat cu un joc de calitate sub nivelul mării. Haha. Eu am schițat un râs. Un 2-0 elegant cât de cât așadar, cu un gol de la Schick, marcator a 4 boabe per total.

Nu avem probleme notabile de lot, așa că ne așteptăm la cei mai buni jucători din istoria echipei de azi a fiecărei țări să presteze, să merite banii, că nu au venit aici pe caramele. Danemarca merge în semifinală, socot. Dar am mai socotit eu și, spoiler alert, nu pot sa dau un pronostic 100% acurat nici dacă îmi depinde friptura de asta. Și friptura joacă un rol esențial la mine în ecuații.

22.00 Ucraina – Anglia, Roma

Am ajuns, astfel, la ultimul meci din sferturi. Scriind aceste cuvinte, deja simt un gol în stomac. Probabil parțial este și de la cina la care tocmai m-am gândit. Însă în mare parte este provocat de prăpastia ce ne desparte de semifinale, de aproximativ (dar fără să fiu exact) 70 de ore și sau fără 15-45 de minute, depinde dacă avem prelungiri sau nu.

Haa, deja am scris o glumiță. Cum să avem prelungiri la acest meci? Nu v-am zis eu de la început că Anglia culege cireșele de pe toate torturile? Jucătorii au venit aici trudiți, chitiți pe un joc de așteptare, din care a ieșit un total spectaculos și inegalabil de 4 goluri în 4 meciuri, cu 3 victorii și un egal. Am avut bec la ceas care consuma mai puțin. Economicos dar serios, fără giumbușlucuri. Pentru că, în fapt, am venit aici șă câștigăm trofee, nu să ne jucăm de-a fotbalul. Asta e pentru avancronicari, care scuipă semințe peste gard cu gândul că ei, la viața lor, și-au ratat cariera, însă pun tot ce au mai de preț în bancă și frigider, pe Sterling și Kane. Singurii marcatori de la acest campionat care parcă nu voiau neapărat să dea gol, dar dacă s-a nimerit, hai că om fi noi eroi! Respectiv Sterling mai mult, că a dat 3 din 4.

Adversarul de azi are mai mult suflet decât talent, dar am văzut că asta poate să conteze extraordinar de mult. Prima dată, desigur, în Keeping up with the Kardashians, apoi la meciul ucrainenilor din optimi cu Suedia. Golul din prelungirile prelungirilor a făcut ca steaua suedeză să apună, chiar dacă în perioada asta, apus pentru suedezi este un concept străin. Mai degrabă putem zice că au luat ceață, să fim mai în ton cu vremea.

Și apropo de ton, că tot am vorbit mai devreme de un steak corect, este unul apăsat pe care reiterez că Anglia nu poate să piardă acest meci. Pentru galbeni (cei rămași în competiție, nu vă gândiți iar la România, măi golanilor!) va fi o sarcină mai imposibilă decât pentru bărbați să bată azi. Totuși vă readuc în atenție că nu cu mult timp în urmă, Ciprian Marica marca doar în prosop la Cluj, chiar și retras din activitate. Așa că, dragii avancronicarului, orice este posibil.

Eu părăsesc momentan incinta, lăsându-vă cu o informație absolut uimitoare despre a 8-a minune a lumii moderne, chiar de la Bistrița: pârtia de ski, aflată la 400m altitudine, construită pentru ski, cu skiurile, iarna pe zăpadă, va găzdui un concert de muzică. Am vrut doar să aduc aminte și de existența acestei pârtii, dovada clară că și Ucraina poate să bată Anglia și să meargă în semifinale. Avancronica Zilei revine peste câte ore lungi am zis mai sus.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.