Așii de Cupă - Mihai Oprea Avancronica zilei

Așii de Cupă

530 vizualizari
9 minute de citit

E gata. Finalizăm salba de previziuni superbe și absolut utile, construite pe cursul EURO2020+1 precum hidrocentralele pe Olt. Cu lacrimi în ochi și pupând cupele care au făcut posibile lucrările. Prin cupe ne referim, desigur, la Cupa Henri Delaunay, trofeul acordat câștigătoarei Campionatului European de Fotbal, respectiv la cupele excavatoarelor care au început în anii ’70 lucrările la hidrocentralele de pe Olt.

Atât apa fluviului cât și cuvintele așternute aici de-a lungul celor 21 de zile cu meciuri, s-au transformat în energie, care a motivat echipele să înscrie cele mai multe goluri din istoria unui turneu european. Și cele mai multe autogoluri, pentru că, nu-i așa, ne-am obișnuit să ne auto-pălmuim, de când cu pandemia asta.

Am avut și drame, când s-a terminat butoiul de bere în mijlocul penaltyurilor dintre Franța și Elveția, de la București. Am avut și bucurii, de exemplu spectaculosul meci Ucraina – Macedonia, tot de la București. Am trecut prin toată Europa, în special prin București, de 4 ori rotunde, și naționala noastră a reușit performanța să nu piardă vreun meci în tot acest răstimp. Avem motive de mândrie. Și eu personal, pentru că am pronosticat corect 99% din meciuri. Cine zice altceva este hater. Acel 1% este doar marja pe care am lăsat-o pentru că mă simt generos, cam ca arbitrul semifinalei Anglia – Danemarca sau firmele de pariuri cu banii de reclame la tv.   

Finala

Încheiem cum am început, cu un meci al Italiei. Nu este prima dată în istorie când o echipă joacă și primul și ultimul meci. În 2004 și 2016, Portugalia, respectiv Franța le jucau pe amândouă. Niciuna din ele nu l-a câștigat pe cel mai important, așa că Italia vrea să rupă lanțul slăbiciunilor și să ridice primul trofeu după sute de ani. 53 mai exact. Pe de altă parte, aceleași finaliste din campionatele menționate au jucat pe teren propriu, ca Anglia astăzi. Să fie acesta un semn că încă nu e vremea ca fotbalul să revină acasă?

Eu am zis de la început că va câștiga Anglia, pentru că Franța este prea slabă. Suspecții de serviciu au ieșit pe rând din competiție. În afară de Franța, am avut și Portugalia, Germania, Belgia, Olanda sau Spania, care au decis că nu-i pentru ei, deci vor mai băga o fisă anul viitor la mondialele din Qatar. Care se vor desfășura iarna, deci cu jucători mai puțin obosiți.

Și apropo de Qatar, finala va fi arbitrată de cel mai bogat arbitru din lume, Bjorn Kuipers. E de menționat, devreme ce lotul Angliei e cel mai valoros de la europene iar echipa Italiei cheltuie cei mai mulți bani pe gel și costume.

Dar hai să intrăm în meciul de azi precum rucola în mâncarea noastră din ultimii ani. Agresiv. Pentru ca apoi să punem penița și călimara de cerneală la păstrare în scrin, până la următoarele momente demne de ele.

22.00 Italia – Anglia, Londra

Ambele echipe au serii impresionante de meciuri fără înfrângere. Probabil că sunt cele mai în formă echipe ale momentului, așa că nu e neapărat o surpriză că sunt în finală. O surpriză mai mare decât o pungă de chipsuri plină ochi era o finală în care să joace Danemarca. Era frumos, adevărat. Toată lumea spera la asta, după ce turneu a făcut. Dar soarta (arbitrul) a făcut să fie Anglia aici.

În consecință, Italia nu a beneficiat niciodată de mai multă simpatie într-un duel. Poate de când se luptau romanii cu dacii și ai noștri au dezvoltat sindromul Stockholm. Așa că toți sunt ai noștri acum, deci întreaga Românie fotbalistică ține cu neamurile latine – vorbim de suporteri, că jucătorii nu țin nici măcar cu ei, darămite cu alte echipe.

Anglia este împinsă de la spate de însăși regina Elisabeta a II-a, care, gurile rele spun, a introdus un mesaj secret senzațional în scrisoarea de felicitări și succes adresată echipei. Mulțumită jocurilor de escape room, avem niște jurnaliști foarte inteligenți în lume care au reușit să îl decodifice. Și mai avem încă mulți alți oameni care au aflat de umor de la știrile de la ora 5.

Jocul bipolar al ambelor echipe ne dă speranțe că putem să vedem prelungiri și poate chiar lovituri de departajare. Ceea ce ar fi ideal, pentru cei care nu au o preferință către o echipă sau alta. Ne așteptăm ca toată lumea să lupte cum scrie în cărțile de istorie. Așteptăm și goluri, bineînțeles. Pentru că, pe lângă apărările impenetrabile, există și niște atacanți de calitate superioară, de pe raftul de sus. Harry Kane are nevoie de 2 goluri să câștige Gheata de Aur, Sterling și Jorjinho ar putea să ia chiar și Balonul de Aur cu o victorie. Asta dacă nu câștigă Messi iar, că tocmai ce a cucerit Copa America.

Dacă Anglia ar câștiga, ar fi al doilea cel mai mare eveniment al anului, după interviul Prințului Harry cu nevasta la Oprah. Dacă ar bate Italia, ar fi toată lumea liniștită, răzbunată.

Putem să previzionăm, așadar, că vom avea un meci ca shaorma, cu de toate. Cireașa de pe tortul EURO2020+1. Care va ustura pe unii, dar va fi o desfătare pentru alții.

Cert e că noi, iubitorii fotbalului, rămânem cu un gust dulce după acest campionat. Noroc că nu trebuie să mai așteptăm mult pentru fotbal de calitate, că din septembrie începe Champions League. Până atunci, ne clătim ochii cu Liga 1 românească, acest Luis Buton al fotbalului.

Să ne recitim cu bine!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.