Bună ziua, Budapesta! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Bună ziua, Budapesta!

221 vizualizari
10 minute de citit

Am zis Budapesta? Of, scuze, am vrut să zic București. E prima dată când ni se întâmplă așa ceva.

Mare zi, mare bucurie pentru România, pentru că astăzi va găzdui primul meci din istorie la un turneu final de campionat de fotbal. În alte circumstanțe, am fi fost calificați și noi direct, doar că de data asta am tras paiul scurt și am nimerit cam cu a 49-a generație de „fotbaliști” în ordinea calității de la naționala României. Generația de aur a fost prima, aia de prin anii 70 a doua, Mutu, Chivu & co aproape de ei în top 10 și apoi vin Chiricheș și toate no nameurile actuale, la ani lumină distanță. Dar nu-i bai, că măcar avem parte de spectacol, artiști și scamatorii de la niște super forțe în tăul de pe Național Arena.

Macedonia de Nord, că despre această mega putere fotbalistică vorbim, debutează la orice campionat peste județene și deschid grupa C cu Austria. Olanda cu Ucraina joacă mai târziu la Amsterdam, o capitală diametral opusă față de București, pentru că legalele lor sunt mai bune ca legalele noastre.

Înainte să vorbim despre zei, să ne bucurăm că alți zei au fost aseară cu Eriksen, la fel cu întreaga suflare fotbalistică. Singura parte faină din toată treaba a fost fix asta, solidaritatea. Jucători, oficiali, suporteri de toate culorile au fost într-un singur gând și ne-am amintit cu toții de ce e de fapt frumos fotbalul. Pentru că pe lângă rivalități, orgolii, înjurături noi și variate și bani pierduți la tovarășii cu bet în nume, iubim un sport în care toți sunt oameni prieteni, în afară de haterii de pe facebook.

Din cauza evenimentului nefericit și a unei Elveții cu mușcătură neletală mi s-au încurcat pronosticurile la primele 2 meciuri, dar ce să vă fac? Io v-am zis să nu puneți! A scăpat Belgia turma fără să transpire mult.

Cam cum vor transpira Anglia și Croația, în primul meci al zilei și primul din grupa C.

Grupa D

16.00 Anglia – Croația, Londra

Vorbim despre reeditarea semifinalei de la mondialul din 2018, despre care am scris AICI, în care am previzionat bine că #ModriculdeAur câștigă meciul și apoi Balonul de Aur, după 10 ani de hegemonie Messi-Ronaldo. Modric este și azi pe teren și vine după un sezon foarte bun, dar are 35 de ani. Dar are și gleznă fină. Dar a avut și un an greu și plin. Dar e foarte bun, bă!! În fine, Croația e aproape aceeași echipă, cu mai multă experiență dar cu putință mai mică. Cam ca Oana Roman după ce a slăbit, că tot am vorbit de buchetul ei de shaorme la avancronica din 2018.

Englezii în schimb? Niciodată nu au fost mai favoriți. Și au fost de multe ori la europene, este țara cu cele mai multe meciuri fără a juca finală: 31 de jocuri și nu au ajuns niciodată să joace cu trofeul pe masă. E posibil să spargă anul acesta blestemul, dar au un drum foarte greu până acolo, în special din optimi încolo. Au la jucători bazați de nu îi poți număra pe degetele de la o mână, mult mai mulți ca România în orice caz. Și tineri, și cu experiență. Un mix excelent, o formă pre-turneu excelentă, un Wembley excelent (stadionul, nu ginul, momentan), suporteri excelenți și adversari nu prea excelenți în primele 3 meciuri.

Cu toate problemele în defensivă, Harry Kane, golgheterul mondialului de acu 3 ani, împreună cu niște tineri de mega perspectivă gen Foden, Grealish, Bellingham sau Mount, ar trebui să ducă Anglia spre o victorie mai facilă decât fluiditatea cu care înjura Corneliu Vadim-Tudor

Grupa C

19.00 Austria – Macedonia de Nord, București

Macedonia de Nord nu a pierdut niciodată vreun meci la campionatele mondiale sau europene iar Austria nu a câștigat niciodată un meci la europene. Bine, Macedonia nu a mai jucat vreodată la vreun campionat mondial sau european iar Austria vrea să spargă ghinionul de 6 meciuri la 2 campionate europene în care nu a gustat din pocalul victoriei (4 înfrângeri, 2 egaluri).

Național Arena din București arăta splendid ieri, dacă luăm ca reper piscina de la Casa EMA din Bistrița, de exemplu. În ambele este acum apă și lumea poate să înoate. Sperăm că până la ora meciului să se transforme înapoi în teren de fotbal, ca Cenușăreasa. Că și ea s-a transformat în teren de fotbal.

Austria este condusă de proaspătul jucător al lui Real Madrid, David Alaba și nu ar trebui să aibă probleme în a obține victoria, dar am mai văzut și pârtie de ski la 400m altitudine, la Bistrița, așa că orice se poate întâmpla.

22.00 Țările de Jos – Ucraina, Amsterdam

Și apropo de altitudine, Țările de Jos, adică Olanda, joacă în derbyul grupei C cu Ucraina. Aceste 2 echipe ar fi cam favorite la calificarea directă în optimi, în special Olanda. Ambele au jucători tineri și cu foame de performanțe, în special Olanda. Ambele au antrenori buni și cu mari perspective, în special Ucraina și mai puțin Olanda. Și ambele joacă cu aceeași minge și pe același stadion, în special Olanda, care este gazdă și are suporterii de partea ei.

Vedeta Ucrainei este poate chiar antrenorul, pentru că toată lumea îl știe pe Șevcenco. Exact așa se scrie, cum se aude, nu are rost să căutați. Și a făcut ceva minuni pe la națională, reușind să scoată ce e mai bun din jucători care nu sunt la fel de buni cum a fost el, dar au ambiție, dom’le.

Olanda pare că are jucători mai buni dar antrenorul pentru că Frank de Boer, nu se ridică la nivelul avut ca jucător, când dădea niște bombee și băga goluri faine ca fundaș. Acum dă puțin în gol (ce joc de cuvinte absolut genial), dar este speranța că totul o să fie bine, să nu fie rău, pentru că nici un motiv anume doar să dea mai multe goluri ca adversarul și atunci sigur va câștiga. Poate.

Casele de pariuri dau probabil un egal și mai bine aveți încredere în ele, că ele niciodată nu ar dori să ia banii la oameni așa numa.

Bună ziua, București, bine ai venit în fotbalul mare!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.