Când ai bani și ai valoare - Mihai Oprea Avancronica zilei

Când ai bani și ai valoare

360 vizualizari
6 minute de citit

Nu știu dacă ați văzut Italia – Spania de aseară, dar Spania a reușit să smulgă o înfrângere din ghearele victoriei. Cu așa posesie și dominație, a fost la un atacant decent distanță de finala Campionatului European.

Însă Italia a rezistat eroic. După niște meciuri electrizante, a reușit să meargă mai departe, chiar și cu un mic scurtcircuit pe sistem. Este adevărat că apărarea câștigă campionate, dar să vedem ce vor zice bătrânii Chiellini și Bonucci, stâlpii de tensiune din apărarea italiană, la finală. E drept că au jucat cu sufletul, dar acesta, după cum probabil știți de când ați învățat corpul uman la școală, este purtat de picioare, care au alergat mult și au obosit.

Semifinale

În marea finală de duminică, desfășurată pe același stadion, Italia va da piept cu una dintre Anglia și Danemarca. Una este trup și cealaltă, ca Squadra Azzura, suflet. Dacă vreți să mergem până acolo, una este mama la copii și alta este pofta inimii. Că nu ai cum să nu ții cu Danemarca, deși Anglia îți dă vedetele.

22.00 Anglia – Danemarca, Londra

Acestea fiind spuse, ia să le aflăm valoarea amândurora și să stabilim cu cât bate Anglia.

Cea mai scumpă echipă de la acest euro este, după cum am mai remarcat, Anglia. Și Danemarca este o scumpă, categoric. Dar englezii, domnule, au atâția artiști de zici că toți au absolvit Școala Vedetelor, împreună cu Adi Desktop. Cu tot jocul ăla al lor obosit și plictisit, au găsit calea potrivită să dezansambleze mecanismele croate, cehești și nemțești. Pentru corectitudine completă, Germania a venit, vorba lui Dinică maestrul, cu mâna întinsă fără să spună o poveste, așa că nu a primit nimic, decât niște șuturi în poartă.

Toate glumițele cum că Anglia a jucat cu cupoane, să facă economie, au pierit la meciul cu Ucraina. A fost cea mai mare victorie a echipei din istoria prezențelor la europene. În plus, este al 5-lea meci în care nu primește gol, tot un record pentru națională. Mi-am adus aminte și de ultimul meci în care România nu a primit gol, cel câștigat cu Norvegia, 3-0, în noiembrie 2020. Nu s-a jucat, pentru că echipa scandinavă a avut un caz de coronavirus și nu a putut face deplasarea în România, așa că a pierdut la masa verde. Mi s-a părut o informație relevantă, în contextul recordurilor Angliei.

Despre Danemarca s-a cam spus tot. O poveste incredibilă, de pasăre Phoenix. După înfrângeri în primele două jocuri, au urmat victorii pe linie cu Rusia, Țara Galilor și Cehia, spre drumul către a doua semifinală de Euro. Când a jucat-o pe cealaltă, în ‘92, a câștigat și turneul, în finala cu Germania. În care, apropo, goalkeeper a fost tatăl portarului de azi. Danezii au perforat porțile adverse în ritm de lambada românească, adică fără număr. Niciodată nu au înscris mai mult la vreun campionat.

Mai trebuie să adăugăm că Danemarca provoacă frică Angliei. Este ca și kryptonita pentru Superman, sau ca meseria de comentator pentru Pițurcă. În ultimele meciuri directe a câștigat unul și a făcut un egal, chiar anul trecut.

Ne aflăm totuși în curtea școlii englezilor, pe terenul sacru Wembley. 60.000 de suporteri îi vor împinge de la spate, cu speranța că vor ajunge, în sfârșit într-o finală europeană, după o așteptare de… dintotdeauna. Eu nu mă pun de-a curmezișul istoriei, așa că, după o consultare scurtă a globului magic, dau un verdict clar, ca titlurile de pe Sport.ro: ȘOC! MARE MINUNE! AȘA CEVA NU AI MAI VĂZUT NICIODATĂ! VEZI CE ANGLIE JOACĂ FINALA! ȘI CE FEMEI AU MAI CUCERIT JUCĂTORII, CU UN DRUM!

2-0. Sec. Precum piatra din basme. Sau rose-ul lui Gabi Tamaș.

Ne auzim înainte de finală. Că înainte era mai bine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.