Din canalele istoriei - Mihai Oprea Avancronica zilei

Din canalele istoriei

282 vizualizari
10 minute de citit

Exact cum am prezis. Olanda pierde lejer cu Cehia. A, stai, că de fapt era invers. Dar nu contează, eu v-am zis să nu puneți. Asta e cea mai mare surpriză surpriză de la campionat. De fapt a doua, după minunea de la Sevilla, unde gazonul a arătat chiar decent. Dâlmele au fost înlocuite de petece chiar corecte de iarbă.

Care se pare că au fost de bun augur pentru Belgia (semi, că s-a calificat, dar cu prețul accidentării a 2 staruri, pe care o să le căutați voi, că eu scriu avancronici, nu dau mură-n gură). Tot de augur dar de rău, a fost gazonul și pentru Portugalia, care nu a reușit să străpungă poarta lui Curtois, chiar dacă au și încercat cu oarecare convingere, spre deosebire de Olanda mai devreme.

Dar destul despre trecut, privim la meciurile speciale de azi. Coborâm în canalele pline de oboseală și dramă ale Copenhagăi, pentru ca mai apoi să poposim în centrul fotbalistic al istoriei umanității, București.

Optimi de finală

Continuăm azi cu a doua jumătate a sferturilor, în care sar în schemă echipe frumoase, plus Elveția și Spania. Acum bineînțeles că exagerez, pentru amorul artei, întrucât ambele au dat goluri când au avut chef în ultima etapă, cu Slovacia și respectiv Turcia. E drept că Turcia a fost extrem de darnică per total, iar Slovacia a ajutat cu vârf și îndesat, în special cu îndesat în proprie poartă.

Tot pentru corectitudine, să zicem că nici Croația și nici Franța nu au rupt gura târgului la acest turneu final până acum. Dar vin la 2 ani după ce au disputat finala Campionatului Mondial, despre care am scris AICI, așa că nu ne luăm tare de ei, doar mâine, dacă pierd azi. Să vezi atunci ce le fac! Sper că nu, totuși, că eu sunt blând, nu mă iau de nimeni, doar dacă îmi ia mâncarea din față.

Dar destul cu dramele mele puerile, hai să ne scufundăm în mediocritate și să analizăm în detaliu de ce fotbalul echipelor de azi este mai degrabă miuță ușoară, după 3 pahare dirty de Hugo.

19.00 Croația – Spania, Copenhaga

Cei 101 dalmațieni au scăpat de Cruella într-un final și așa a luat numele coasta aia din Croația de Coasta Dalmată, plus că asta este și istoria tricourilor croaților. Precum cățeii, au reușit să orchestreze și jucătorii o nebunie de evadare, după înfrângerea cu Anglia din prima etapă. Au făcut un egal nu prea mândru cu Cehia, dar apoi au căpăcit Scoția de să le țină minte numele alea cu multe consoane greu de ținut minte, chiar și pentru niște scoțieni care nu au in obișnuință să consume băuturi alcoolice. Deci au memorie perfectă.

Spania a făcut o minune nu departe de delirul croato-scoțian, când după 2 meciuri slabe (0-0 cu Suedia, 1-1 cu Polonia), a spart conducta cu fete, vorba tinerilor de la Body&Soul odinioară. Și a fost vai de capul lor de slovaci, care au luat 4 și au mai pus ei unul de la ei din generozitate, să fie rotund, una manita, 0-5.

Putem să remarcăm, așadar, formă în creștere pentru cele 2 concurente. Din păcate, una din vedetele croate, Ivan Perisic, a fost infectat cu Covid și va rata meciul. Dar Modric-ul nostru cel de toate jocurile este acolo ca de obicei. Tot ca de obicei este și Morata, care a mai ratat un penalty, dar este lăudat de antrenorul Spaniei, Luis Enrique, pentru că ce să mai facă, săracul? Doar el l-a băgat în teren.

Să nu mai lungim, e de așteptat un meci interesant, care poată să aducă goluri. Dacă avem noroc și marchează cineva, că am mai avut Spania cu posesie de 80% dar fără succes. Un gol poate da drumul la robinet și apoi câștigă Spania. Că așa zic eu, am un feeling. Dar nu mă ascultați, că am mai avut odată un feeling că circulăm pe autostradă până la Oradea. Mamă, ce departe am fost cu pronosticul ăla…

22.00 Franța – Elveția, București

Meciul zilei, după primul meci al zilei, aduce față în față 2 echipe diferite.

Elveția a obținut greu calificarea, fiind una din cele 4 locuri 3 calificate mai departe. Neimpresionant, poate în afară de ultimul meci cu Turcia. Dar am mai povestit despre dorința nestăvilită a turcilor să închidă gura tuturor și să nu îi mai considere buni. Că au treabă, nu mai e pandemie și trebuie să plece în concedii.

Franța aproape a jucat ceva fotbal cu Germania și Portugalia. Băiatul nostru, Benzema, a asigurat un egal în ultimul meci al grupei și primul loc, deci a evitat un meci de coșmar cu Belgia sau Anglia (cu care au picat Portugalia ieri și Germania mâine).

Toată lumea așteaptă să coboare și Mbappe din turnul lui de fildeș, că sponsorii ăia nu au pierdut 4 miliarde cu Ronaldo ca să nu poată să îi recâștige cu alți confrați mai generoși. Mai tineri, mai capricioși…că de aia tot stăm după prințesă. Dar am un feeling, de data asta clar, că va ieși și el la rampă azi. E nevoie, că ar fi și păcat ca Franța să nu meargă mai departe, unde ar juca cu una din celelalte echipe ale zilei, Spania sau Croația.

Elveția este obișnuită să iasă în etapa asta a competiției, deci nu se supără nimeni foarte tare. Mai ales că nu a mai câștigat cu Franța de prin 1992. Și atunci într-un amical, în era pre-Zidane.

Să treacă un meci în care Franța nu dă gol este imposibil, la ce bogăție are în atac, de parcă sunt bătrânul proprietar al cocoșului din Punguța cu 2 bani. Posibil să aibă probleme în apărare, unde flancul stâng este aproape tot accidentat, dar va fi greu pentru o echipă mai degrabă neutră ca Elveția să nu ia măcar un gol.

Slabe șanse, în consecință, să fie Elveția căpcăunul. Dar dacă doriți adrenalină, puteți să puneți la pariuri pe ei. Sau, mai degrabă, mergeți la mama acasă și încercați să îi spuneți că nu e bună ciorba. Adrenalina pusă în mișcare este extrem de probabil să dea senzații mai tari.

Cu plăcere, voi fi și mâine aici cu sfaturi utile de fotbal, viață sau cărți. De joc, naturalmente.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.