Fotbalul fatal - Mihai Oprea Avancronica zilei

Fotbalul fatal

536 vizualizari
10 minute de citit

Parcă se simte așa un aer de viață, de revenire la normal. Speranța înflorește din nou, degetele arătător și mijlociu se încrucișează a „noroc, băieți!”, dozatoarelor le revine zâmbetul șugubăț și zic direct „hai noroc, băieți!”. După 2 zile de dezolare, disperare chiar, avem din nou meciuri la EURO2020+1!

Ne-am tot apropiat, însă acum, pe nesimțite, în sensul că așa cu nesimțire, am ajuns la fazele finale ale campionatului, unde se cern echipele slabe, care nu aveau ce căuta aici de la început. Sigur, vorbim despre România, care nu a făcut sferturile nici acum, Macedonia, Slovacia și ultima la vioară, Franța. Apoi penultimele la vioară, Germania sau Portugalia.

Repetenții pleacă acasă și repetă ciclul, în speranța că vin alții mai buni, cu care să poată cuceri glorie și trofee. Când zic trofee mă refer, bineînțeles, la cupe și doamne sau domnișoare, pentru că altfel, degeaba ar mai fi știri „sportive” la Sport.ro.

Sferturi de finală

Cum am putea începe mai frumos această etapă decât cu 2 meciuri uriașe, Franța – Spania și Belgia – Italia. Of…deja am comis o eroare, dar e scuzabilă. Am scris această propoziție în octombrie 2019, când s-a făcut tragerea la sorți pentru grupe. Am mai pomenit și AICI despre. Între timp, uite că a dat pandemia și neșansa (prin neșansă citim Elveția) peste Franța, care a părăsit competiția deși încă era îndrăgostită de ea. Cu lacrimi în ochi și cuvinte grele între mamele lui Rabiot și Mbappe. Serios, pe mBune, s-au certat în tribune ca țațele. Da, fără â.

Dar destul despre cei ce nu mai suflă spre trofeu cu jind, hai să ne băgăm în cele 2 sferturi de finală ca Șoșoacă în shaorma și viața publică normală, pentru a le distruge efectiv. Diseca am vrut să zic, pentru că noi suntem avancronicari, nu șoșoci.

19.00 Elveția – Spania, Sankt Petersburg

Primul meci al zilei programează 2 echipe dintre care una se aștepta să fie aici. Cealaltă a trebuit să prelungească șederea la hotel. Nu a mai gasit toate camerele disponibile,că deja erau date, așa că Granit Xhaka a rămas pe din afară. A contat și cartonașul galben din meciul fantastic cu Franța, așa că nu joacă azi. Chiar el, căpitanul și motorul și giuvaierul și Hagi-ul lor.

Trebuie să ne aducem aminte, din nou, de desfășurarea optimilor din care au venit Elveția și Spania. În minutul 80 al fiecărui meci era 3-1. Spania conducea Croația, Elveția pierdea, normal, cu Franța. Apoi s-au dat 4 goluri în ultimele 10 minute, 2 Croația, 2 Elveția și am intrat în prelungiri. Spania a doborât rezistența croată cu 2 goluri, firește unul de la Morata. Francezii nu au reușit să respecte blazonul și pronosticul meu cât se poate de natural pre-meci, așa că spre rușinea lor, au ajuns la lovituri de departajare. Unde tovarășul tânăr și talentat Mbappe, a făcut minuni, dar în sensul invers acelor de ceasornic, mai precis în sensul ceasului elvețian. A ratat penaltyul decisiv, a băgat codița între picioare și a plecat să nu-l mai văd.

Am avut, așadar, unele din cele mai spectaculoase jocuri din istoria campionatelor europene, la finalul cărora Spania nu s-a încurcat iar Elveția a ajuns în primul sfert de finală din istoria ei la europene.

Forma actuală poate fi importantă în economia jocului. Spaniolii vin după 2 victorii în care au dat 10 goluri. Elveția are doar o victorie în timp regulamentar din 4 jocuri, și aia cu slăbănogii turneului, ciuca bătăilor, Turcia.

Dar în fotbal totul este posibil, așa că vom urmări cu mare interes cum Spania se califică mai departe. Dacă merge Elveția, să nu vă aud că vă plângeți, io v-am tot zis să nu puneți speranțele într-un singur coș, ca la Mega.  

22.00 Belgia – Italia, Munchen

Ce meci monstru! O monstră de fotbal mai mult sau mai puțin total dar pe de-a-ntregul fatal. Belgia și Italia sunt, de departe, cele mai în formă echipe de pe bătrânul continent, Pangeea. Sau, dacă vreți, de peste tot. Peste mări și țări, unde se întâmplă acum Copa America, nici măcar Argentina nu are acest foc lăuntric eliberat sub formă de goluri și spectacol.

Belgia este pe primul loc în clasamentul FIFA, are cea mai experimentată echipă de la campionat și prima șansă, parioristic vorbind, la câștigarea lui. Mai ales după ce Franța a refuzat lupta cu demnitatea peștilor în cătușe. În ultimele 34 de meciuri a marcat de fiecare dată și are 23 de victorii în ultimele 27.

Italia, pe de altă parte, este noua veche forță a Europei, după ce a revenit din abisul în care s-a scufundat între 2016-2018. Tocmai ce a stabilit un nou record istoric de partide fără înfrângere, 31, după meciul cu Austria. Mai mult, la acest turneu a marcat nu mai puțin de 9 goluri și a primit unul singur.

Este un fel de bestia nera pentru Belgia, pentru că în 22 de confruntări directe are 14 victorii și doar 4 înfrângeri, restul egaluri. Să vedem ce se mai poate întâmpla în acest nou capitol, unde Belgia are probleme de lot. Vedetele cele mai de haznă, Hazard și DeBruyne, au ieșit de pe teren accidentați din optimi și ar putea să înceapă meciul pe bancă, cu impact posibil dramatic în repriza a doua. Lukaku, cel mai bun marcator din istoria naționalei, este însă pe baricade, dorind să ia titlul de golgheter. La îndemână zic eu, mai ales dacă Belgia bate azi.

Să dai un pronostic azi ar însemna să dezlegi misterul acela cu cine a fost primul, oul sau găina. Sau să rezolvi una din problemele matematice nerezolvate din antichitate, de exemplu cuadratura cercului. Poți să încerci AICI dacă ești dibace și ai vreo 10 minute libere și un creion cu radieră.

Dar mai bine să ne bucurăm de fotbal și nu cumva să dăm Belgia câștigătoare, pentru că apoi va fi hulită la nivel internațional, va pierde în consecință și va trebui să ne alegem altă echipă cu care să ținem. Baiul mare e că nu mai rămân echipe, apoi să vezi probleme matematice noi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.