Fotbella ciao! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Fotbella ciao!

476 vizualizari
7 minute de citit

Microbiști din toată Europa, bine ați venit la primul campionat major de fotbal de (aproape) după pandemie. Când zic de după pandemie, sper. Când zic microbiști mă refer la cei care îl au pe ăla al fotbalului și ce alți microbi mai circulă, pentru că putem spune că este epoca de aur a bolilor și microbilor și virusurilor/virușilor, cam ca Franța iar. Că Franța a mai avut niște epoci de aur, cu Platini și în special Zidane. Ca să fim corecți, trebuie să dăm mențiuni pandemiei din 1918 sau ciumelor din anii 1600, 1700 și 1800, care însă nu s-au ridicat la nivelul celei actuale ca spectacol și calitate pentru că nu aveau toți bombalăii platforme să afle lumea ce bombalăi sunt.

Începe azi, deci, EURO2020+1, primul campionat de fotbal major care se desfășoară în mai multe țări, pentru diversificare. Părea o idee mega faină la început și, dacă nu era toată treaba din ultimul an, ar fi rămas așa. Acum e mult mai greu să faci meciuri în 11 țări, printre care și țări subdezvoltate precum România. Da, și pe plan fotbalistic. Pentru că, nu știu dacă știți, România nu s-a calificat la europene din cauza unor super forțe care ne-au dominat psihic și fizic și intelectual și ne-au căpăcit pe gazon, ca Norvegia, Suedia sau Islanda. Am reușit totuși o victorie uriașă în calificări, 1-0 cu Malta și am obținut miraculos locul 4 din 6 în grupă. Ratarea calificării Râmâniei la un turneu final a fost cea mai mare surpriză trăită de omenire de săptămâna trecută încoace, când după 31 mai a urmat 1 iunie.

Dar destul despre naționala României, că dacă aveam chef de eșecuri mă apucam de făcut un cub rubix.

24 de echipe se bat pentru trofeul pe care o să îl câștige Franța în 11 iulie, iar totul pornește chiar de azi, de la ora României (nu a echipei de fotbal necalificată) 22.00, la Roma, cu Italia jucând împotriva Turciei în grupa A. Echipele clasate pe primele 2 locuri din grupă merg mai departe în optimi, alături de cele mai bune 4 echipe clasate pe locul 3. Not bad, în afară de Macedonia (slabi), Ungaria (ghinioniști) și România (necalificați), se cam poate califica oricine.

Grupa A este una relativ simplă pentru Italia, cel puțin teoretic. Turcia și Elveția ar trebui să se lupte pentru locul 2, iar Țara Galilor are cei mai slab cotați 9 jucători dintre toți jucătorii din grupa A și șansele lor de a face ceva sunt agățate de o microleziune musculară și de coadă a lui Gareth Bale, fostul fotbalist.

Grupa A

Ora 22.00  Italia – Turcia, Roma

După eșecurile din anii precedenți și o schimbare de generație foarte zdravănă, italienii au în sfârșit ceva drăguț, pe lângă fashion. Antrenorul Mancini a făcut o echipă bună, un mix de tineri super talentați ca Donnarumma, Chiesa sau Barella, alături de jucători cu experiență ca Immobile, Verratti sau Bonnuci. Lotul cântărește cam 771 milioane de iepuro, al 6-lea cel mai greu de la europene, față de locul 10 al Turciei, cu valoare de 325 de milioane. Deci la sub jumătatea Italiei, cam ca șansele de a bate azi. Cu indulgență. Ca și când zice profesorul generos și încurajator că îți dă 5, așa tras de coadă, când de fapt meriți 3.50.

Are și Turcia ceva jucători top, 3 dintre ei de la Lille, care au furat titlul în Franța de la PSG într-o reeditare a meciului legendar între David și Goliat. Cel mai șmecher este însă Hakan Chalhanoglu, de la AC Milan, un număr 10 clasic de modă veche și picior drept, care este unul din cei mai râvniți jucători de vara asta. Dacă te ocupi cu transferuri pe undeva, uite un pont gratuit de la mine: rămâne fără contract la sfârșitul sezonului și îl poți lua gratis la echipa ta. Bine, trebuie să îi dai salariu de vreo 4-5 milioane de euroi, plus ce mai dai la stat, nu știu cât ți se merită. Da ia singur campionatul de pe sate pe Valea Someșului, atâta zic.

Italia o să câștige meciul ăsta, poți pune și la pariuri dacă vrei. Maaaxim ce poate scoate Turcia este un egal sau poate o victorie chinuită. În orice caz, e clar: începe fotbalul obosit de după un sezon plin de necazuri și eșecuri pentru echipele mele, la finalul căruia Zidane a plecat de la Real Madrid și la FCSB a venit un nou cleric să păstorească, pentru că la aia numa antrenat nu îi poți zice, nea Gigi!

Ci auziamo mâine!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.