Greu la deal cu boi de vale - Mihai Oprea Avancronica zilei

Greu la deal cu boi de vale

627 vizualizari
9 minute de citit

Dacă ar fi să încasez bani pentru fiecare pronostic greșit, aș strânge suficient să cumpăr motorină pentru un concediu luxos pe o rază de 3 km de casă. Eu v-am zis să nu puneți, că uite ce greșit a ieșit Mbappe la rampă. Doar că nu i-a ieșit pornirea aia din rampă și s-a înecat.

Meciuri extraordinar de captivante, cu goluri câte beri am fost nevoiți să consumăm. Nu spun marca, dar o să spun că cerbul ăla merită pus tatuaj pe mână. Toate echipele au marcat, am avut și 2 răscoale sângeroase, 3 cu aia a unui vecin nevoit să spele terasa (pentru că a vrut el neapărat, nu liderul bârlogului) în timp ce Spania o înăbușea pe cea a Croației în prelungiri. Franța, în schimb, a capitulat în stilu-i, și-a luat vagoanele și a mers acasă cu turnul ei Eiffel cu tot.

Deși ziua de ieri va fi greu de uitat, pentru că a trecut ca panzerele prin Paris, suntem nevoiți să trecem și la oameni obișnuiți. Ia să vedem noi despre ce este vorba în propoziție.

Optimi de finală

Ne întâlnim pentru ultima oară sub aceste auspicii, adică în zi de optimi de la EURO2020+1, dar cu ce meciuri! Unul este normal de fapt, dar apoi avem marea confruntare internațională, duelul de gală al optimilor, programat de la ora 22.00, Suedia – Ucraina.

Meciul normal este Anglia – Germania. De la ora 19.00, ca săracii, să facă loc vedetelor zilei, probabil. Aproape nimic de zis despre acest joc, întrucât niciuna din echipe nu prea are trecut sau viitor în fotbalul european.

Voi scotoci eu pentru voi în tenebrele sportului, pentru a veni cu niște informații cât de cât utile, care să bucure suporterii tuturor echipelor ce se bat azi ca să joace Anglia sau Germania semifinala. Pentru că da, învingătoarele de azi joacă împreună pentru un loc acolo. Dacă ajung Suedia sau Ucraina în semifinale, eu agăț laptopul în cui și mă retrag din lumea scrisului despre sport. 

19.00 Anglia – Germania, Londra

Am dat un search pe google și, ce să vezi! Am găsit ceva lucruri interesante. Acestea sunt, contrar aparențelor, 2 din cele mai speciale echipe din istorie. Și au jucat împreună niște momente senzaționale de la mondiale sau europene.

Anglia a câștigat singuru-i trofeu major împotriva Germaniei de Vest, mondialul din 1966, pe același stadion legendar, Wembley. Apoi, fix acum 25 de ani, Germania învingea la lovituri de departajare Anglia, tot pe Wembley, în drumul spre câștigarea EURO 1996 . Curios, antrenorul de azi al englezilor, Gareth Southgate, a ratat penaltyul decisiv, stârnind o poveste splendidă și intensă de iubire între familia lui și pasionații fani englezi.

Ultimul meci direct a fost în 2010 la mondiale, când la scorul de 0-0, Anglia a avut un gol perfect valabil neacordat, ca România în susnumitul EURO96. Pentru că, de ce nu, să ne aducem aminte de momentele glorioase ale naționalei noastre, care a reușit cu un gol mai mult marcat decât la acest campionat: 0 puncte, 3 înfrângeri, 1 gol marcat, 4 primite. Fabulos. Germania a câștigat cu 4-1 în 2010, apropo.

La acest campionat, Anglia nu a încasat gol, dar a dat doar 2 și s-a calificat cu 7 puncte. Germania, mult mai spectaculoasă, are golaveraj 6-5. S-a calificat de pe locul 2 din grupa morții. Mare noroc, pentru că de pe locul 3 ar fi jucat cu Belgia. A, stai, că Anglia era la egalitate cu Belgia, pe locul 2 ca favorite la EURO, înainte de turneu. Deci, morcov, morcov baby, nemții îl au oricum.

Casele de pariuri spun că bate Germania, pentru că este și ultimul bal al lui Low, câștigător de Cupă Mondială în 2014. Este posibil să scriem azi pentru ultima dată despre el ca antrenor al Germaniei, dar eu tare înclin să cred că mai are carburant în rezervor, pe care să îl ducă la nas să îi poarte noroc.

Englezii sunt tare obosiți. Simt că au nevoie de un concediu, cel mai sigur la Dover, să citească ceva crime corecte de Agatha Christie, să bea un ceiuț, să bronzeze gleznele alea fine și firave.

22.00 Suedia – Ucraina, Glasgow

Dar să terminăm odată cu prostiile, să trecem la main event. Suedia și Ucraina, asemeni unor noi amici care par să se știe de când lumea, trăiesc o adevărată aventură împreună, la acest campionat european. Ucraina s-a calificat de pe locul 3 din grupă, iar Suedia a fost exact echipa care i-a pecetluit trecerea spre optimi. Golul din ultimele minute cu Polonia a făcut ca acest meci să aibă loc în acest format, cu Suedia declarată câștigătoare a grupei în care a fost și Spania.

Nu e puțin lucru, mai ales după ce atleții au fugit după spanioli în primul meci, de zici ca erau labradorul de casă la un concurs de arătat bine și apărat cușca. Forma actuală este foarte bună și suedezii sunt considerați favoriți în seara asta.

Jucătorii lui Șevcenco (din nou, nu are rost să căutați pe google, așa se scrie cum am zis eu) au suflet mare și încearcă. Dar nu știu multe, cum se zice în echipa în care joc eu fotbal, despre mine. Având în vedere că au călcat și prin București, este totuși foarte posibil să aibă noroc mult, dacă știi ce vreau să zic (wink).

Pronosticul meu este clar. Vor câștiga galbenii.

Hopa, acum mi-am adus aminte că ambele au echipamente tradiționale galbene, fix ca și România, laitmotivul acestui campionat european. Deci bat galbenii mai strălucitori. Clar?

Bun, că noi luăm o pauză însorită și ne citim la sferturile de finală, în care vom avea meciuri cu greutate, plus cel care iese din împreunarea jocurilor de azi. Adică moloz.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.