Grupa morții pasiunii - Mihai Oprea Avancronica zilei

Grupa morții pasiunii

347 vizualizari
10 minute de citit

Luni a fost una din cele mai frumoase zi de la un campionat pe care mi-o aduc eu aminte. Datorită danezilor, firește, care au reușit să devină prima echipă din istoria campionatelor europene care se califică din grupă după ce începe cu 2 înfrângeri. Rusia și-a văzut de treaba ei, care nu a avut legătură cu fotbalul. Olanda aproximativ la fel dar cu joc și goluri. Austria a reușit să învingă Ucraina după un meci foarte intens, iar Belgia a împins de la spate rotițele nu foarte unse ale angrenajului, spre o victorie liniștită, ca visele finlandezilor după prima participare la un Euro. În consecința zilei, Elveția s-a calificat mai departe de pe locul 3, alături de alte țări care nu au jucat încă. Vezi aici mai multe calcule. Frumos, cât de cât, ce mai. Spre deosebire de ce urmează.

Mai demult, când eram și mai mic și nu chiar așa inteligent, am pierdut telecomanda de la televizor și a trebuit să mă uit vreo 2 ore la un concurs de golf. Nu am reușit să adorm, nu pentru că se desfășura într-un ritm pasional, chiar din cea mai mare contră, ci pentru că era 11 dimineața. Ani după, am repetat isprava, dar fără să pierd telecomanda. M-am uitat cap-coadă la Anglia – Scoția. Se pare că singura chestie care s-a schimbat este că sunt puțin mai mare acum.

Am privit 2 ore, mesmerizat, cum umbrele jucătorilor englezi trăgeau de parteneri să o lase mai moale, că e cald, că plouă, că vânt, că știe mama poznei. Ceva mai greu de urmărit ca picioarele unui miriapod. Mai greu decât să numeri oile până la capăt. La final, egalul ținea ambele echipe în cărțile calificării, la fel ca și pe celelalte membre ale grupei morții pasiunii, Croația și Cehia.

Grupa D

O să retrag acuzele împotriva Cehiei și Scoției din primul meci, când scoțienii au chiar jucat iar cehii au dat 2 goluri, din care unul e cel mai frumos al turneului. Dar stau pe lângă ce am zis în rest. Așteptăm încă Anglia să joace niște fotbal din ăla inventat de ea, pe Croația să reacționeze cumva dacă o împungem cu bățul iar Scoția și Cehia să continue să joace un joc plăcut ochiului avancronicarului.

Deși nimeni nu s-a calificat încă, Anglia are asigurat unul din primele 3 locuri. Dacă bate, câștigă grupa. Dacă face egal, e pe locul 2, cu Cehia deasupra datorită golaverajului. Croația și Scoția joacă direct locul de calificare. Dacă Cehia pierde, Croația poate sări pe 2 cu o victorie. Scoția poate doar să spere la locul 3, cu o victorie la multe goluri. Dar hai să intrăm în fiecare meci ca și combina în grâu toamna.

22.00 Cehia – Anglia, Londra

Anglia este considerată echipa din deplasare în această seară, acasă la ei. Intră în meci știind că un egal le trimite pe ambele în optimi, cu Cehia pe primul loc. Asta înseamnă că Anglia joacă în optimi Suedia sau Spania. Cu o victorie împotriva Cehiei câștigă grupa, însă dau peste Portugalia sau Germania. Era jocul ăla că pe cine ai alege între dracu și frate-so. Anglia, săraca, a tras paiul scurt la tragerea la sorți, nicicum nu e bine. Pentru că în sferturi joacă cu Franța sau Portugalia sau Germania. Acum îmi explic jocul fantastic cu Scoția, probabil s-au relaxat de la început, știind că în orice situație nu se așteaptă nimeni mare mișcare de la ei.

Golaveraj englezilor este unul italienesc, 1-0, în 2 jocuri. După cum am mai menționat, lotul este cel mai valoros de la această ediție de campionat european. Jucătorii sunt obosiți după un sezon lung și greu, în care 3 echipe englezești au jucat în cele 2 finale europene. Însă acum e vremea să performeze și la națională, să arate că cifrele alea nu sunt acolo pentru a bucura șoriceii de bibliotecă precum subsemnatul.

Prevăd că vor juca și oameni mai puțin sau deloc folosiți, precum Grealish sau Sancho, pentru un plus de energie. Pentru că Sterling părea pe teren ca și figuranții ce o încasau o bucată scurtă de la Bruzli în filme cu karate. A pierdut atâtea mingi că mi-am adus aminte cu melancolie de mănunchiurile de chei de la apartament cu care nu mai veneam la gât acasă când aveam 10 ani.

Tot un egal pare mai fezabil, ca să lase loc de joc mai bun mai departe. Dar nu puneți, că cine știe ce furtună se abate asupra ochiului Londrei.

22.00 Croația – Scoția, Glasgow

Scoția este considerată echipa din deplasare în această seară, acasă la ei. Am un deja-vu. Exact așa este situația și în celălalt meci al grupei. Doar că aici, echipa oaspete, care joacă acasă, Scoția, are un bilanț și mai rău decât Anglia, cu 0 goluri marcate și 2 primite. Poi cum să te aștepți să treci mai departe așa? Poi hai să vă zic: cu o victorie în fața Croației. Dar trebuie să fie o victorie sănătoasă, pentru a spera la unul din cele mai bune locuri 3 din grupe, luptă în care Elveția este acum bine poziționată.
Croația, după cum spuneam, poate chiar să prindă locul 2. Au nevoie de o victorie aici, Cehia să piardă cu Anglia, iar golaverajul să le fie superior. Ce depinde de ea e foarte posibil să facă în seara asta, întrucât calitatea individuală a jucătorilor și flashurile din 2018, când a jucat finală de mondial, ar trebui să îi propulseze ca pe Benny Hill după doamne și domnișoare.

Informația că un egal elimină ambele echipe va face jocul plăcut ochiului și ambele formații vor avea ocazii să marcheze. Sper că ei nu vor fi așa bulversați ca mine de toată treaba asta cu calculele matematice ale calificării și vor visa și apoi pune în aplicare goluri. Că altfel, vine Pițurcă și la ei la națională, să le arate cum se face treaba post-Hagi. Ăsta…Modric.

Eu mă apuc de calculele pentru mâine, că iar avem 4 meciuri și combinații de 497 luate câte 88365 de șanse de calificare în optimi și nu numai. Dar măcar joacă Ungaria, noua echipă preferată a lui Mbappe, în urma scandărilor pline de afecțiune de sâmbătă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.