Lovitura și fractura - Mihai Oprea Avancronica zilei

Lovitura și fractura

254 vizualizari
9 minute de citit

O luăm de la capăt azi, puțin trăzniți după meciul semi-fabulos de aseară, decis cu un șut frumos la vinclu venit de la un fundaș. La el în poartă. Din greșeală. Cine s-ar fi așteptat la un asemenea rezultat? Mai toată lumea, drept să spun, la ce echipă nesimțită are Franța. Vin cu puștile la o luptă de cuțite. Și Ungaria…extraordinar. Așa autobuz frumos nu am mai văzut parcat în poartă de la Interul lui Mourinho cu Barcelona în 2010. Apoi Ronaldo, vai de mine, mamă dragă, zici că este posedat. Acum este golgheterul all-time la europene, cu 11 perforări de plasă, dacă mai era cineva nedumerit de cine e cel mai bun jucător din istoria competiției.

Capătul de la care ziceam că o luăm azi este poate ăla de linie pentru Rusia, care de mâine mai are un meci și merge acasă cu trenul, după cum s-a stabilit inițial. Că e drum lung de la Sankt Petersburg până în Siberia, unde trebuie să ajungă dacă dezamăgesc. Țara Galilor va sucumba și ea presiunii turcilor și va da bir cu fugiții (wink), într-o glumiță la modă când Ștefan cel Mare era mic și cădea prima dată de pe cal pe tarlaua necosită pe care avea să fie ctitorită Putna ani mai târziu.

Bine, am nimerit de exact 0 ori pronosticul pentru cele 2 meciuri în care au fost implicate Rusia și Țara Galilor, deci e extrem de posibil să plouă și mâine și să nu mergem cu bicicleta la serviciu.

La fel de mult sens ca și construcția de cuvinte anterioară are o victorie a Elveției în fața Italiei, dar și Donald Trump a fost în Singur Acasă 2, deci nu scoatem nimic din sfera posibilităților.

Avem azi niște meciuri cu mize mari de tot care pot fi hit sau miss, bucurie sau dramă, extaz sau agonie.

Grupa B

16.00 Finlanda – Rusia, Sankt Petersburg

Prietenia dintre Finlanda și Rusia este larg cunoscută și exemplificată în documentarul monument Tom vs Jerry. Aceasta este o nouă înnodare a șireturilor inamice și ne așteptăm la scântei. Personal cred că Rusia va câștiga și cele două națiuni vor împărți mai mult decât Karelia, piesa aia instrumentală bună de la Insomnium , adică locul 2 în grupă.*

Finlanda a câștigat la limită primul meci cu Danemarca pe fond emoțional, cu singurul șut la poartă transformat în gol și o posesie de 37%. Rusia a avut posesie considerabil mai mare, 38%, dar e la egalitate cu adversarii de azi la șuturi pe poarta. 1. Cu belgienii, ce-i drept, care nu s-au jucat. Sau tocmai, că s-au jucat cam ce au vrut ei cu rușii, care păreau ca elevii de clasa a 9-a la primul bal al bobocilor: pierduți și confuzi.

Ar avea totuși șansele mai mari să câștige pentru că joacă acasă și pentru ca să avem o grupă echilibrată ca proporțiile lui Thor în filmul în care a fost gras.

*Verifică AICI ce tot vorbesc eu de Karelia și conflicte, dacă tot te-am făcut curios, pentru că cultură generală.

Grupa A

19.00 Turcia – Țara Galilor, Baku

Musai ca echipa de fotbal a Turciei să facă ceva să reducă numărul de spectatori la Suleiman (sau echivalentul din zilele noastre) și să îi aducă în fața caselor de pariuri, că altfel vor ajunge capodoperele turcești și pe Sport.ro (sau echivalentul din zilele noastre). După ce au mâncat bătaie ca rahatul lor, cu o poftă nemaivăzută, ar fi timpul să se trezească de la all-inclusive și să joace cu Țara Galilor ce știu ei, pentru că probabil va fi suficient pentru victorie. Sau egal. Sau o înfrângere la limită care i-ar trimite unde vrea toată lumea să meargă, în Antalya. Dacă punem așa problema, este un meci de totul sau nimic pentru Turcia, cam ca pentru Mcgyver în fiecare episod.

Țara Galilor vine după un meci în care încă întreabă 100 de galezi cum de nu a mai luat un gol cu Elveția dar speră că portarul va replica forma din acel meci iar firul de gazon din sânul lui Gareth Bale își va face treaba de talisman pentru care a fost angajat. Cu o victorie ar merge mai mult ca sigur mai departe, așa că să vedem cine va face față și cine va face spate presiunii.

22.00 Italia – Elveția, Roma

Italia nu a pierdut nici un meci din 2018 și nu a luat gol încă în 2021, așa că îți dai seama ce munte au de urcat elvețienii. Cam ca Alpii, dar care sunt și în Italia, și Italia îi are mai mari decât ai Elveției. Poate. Legendara deja pereche de fundași Bonucci și Chiellini are 209 selecții la națională și 70 de ani dar asta nu o oprește să fie o rocă defensivă greu de spart, ca nucile proverbiale. Plus că atacanții arată bine și ei iar mijlocul italian, pe lângă Mister Euro2020+1, câștigă și concursuri de talente fotbalistice.

Nu văd bine Elveția, mai ales când îmi sunt murdari ochelarii sau dacă ratează azi ca în meciul cu Țara Galilor. Aici nu va avea aceeași posesie și nu va putea crea atâtea faze, așa că cei responsabili cu golul trebuie să fie mai eficienți în fața porții și să marcheze ca la Vama Veche, unde și când se nimerește, pe principiul lovitura și fractura. Un punct ar fi de ajuns, deci nici nu se vor chinui extraordinar de mult, să nu îi zgândărească pe italieni, care îl au pe ăla-mic-ce-fuge-repede-și-dă-bine Insigne. Mizez pe o victorie italiană scurtă, fără mare istoric, pentru ca apoi să putem să dormim liniștiți și să ne pregătim de uriașul meci Ucraina – Macedonia, de la București.

Între timp, vorbește cu mine aici și spune-mi ce părere ai despre ce scriu, ce glumițe ai vrea să mai inserez în texte sau orice altceva. AICI

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.