Mai las-o-n Franț! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Mai las-o-n Franț!

655 vizualizari
8 minute de citit

Încheiem submediocru prima etapă de meciuri din grupe, cu cea mai slabă dintre aceste văzută la un european după cea cu Germania, Portugalia, Anglia și România* la EURO2000. Este salvată doar de greucenii maghiari, care n-au ce bate din Portugalia lui Ronaldo azi, Germania niciodată devreme acasă mâine și Franța, campioana europeană de la actualul campionat, poimâine.

Hai să punem niște numere pe grupa asta, ca să înțelegem mai bine delirul.

 • Franța este campioana mondială en-titre și europeană după 11 iulie a.c.
 • Portugalia este viitoarea fostă campioană europeană. En-titre, în fix momentul ăsta
 • Germania este Germania, record de titluri europene (3, egalitate cu Spania și, din 11 iulie, cu Franța), orgoliu rănit, Thomas Muller revenit.
 • Ungaria este o țară vecină cu România. Este multă câmpie. Este Marea Balaton.
 • Valoarea lotului maghiar este de 74,5 milioane euro, a lui Ronaldo 45. La 83 de ani, în ani fotbalistici (echivalentul la ani câinești, pentru fotbaliști). Mbappe valorează 160 de milioane. O sută șaizeci. Portugalia per total: 872,5, Germania per total: 936,5, Franța per total: un miliard 03. În cifre asta arată atâta: 1.030.000.000. No…
 • Toți jucătorii francezi au împreună 164 goluri marcate pentru națională
 • Toți jucătorii nemți au împreună 139 goluri marcate pentru națională
 • Toți jucătorii maghiari au împreună 57 de goluri pentru națională
 • Cristiano Ronaldo are împreună 104 goluri marcate pentru naționala Portugaliei. În 175 de meciuri
 • Ceilalți portughezi au 74, deci per total Portugalia are 178 de goluri de la actualii jucători.
 • Într-un clasament all-time de la campionatele europene, Germania și Franța sunt pe primele 2 locuri iar Portugalia pe 6. Ungaria pe 23.

Eh? Grea grupa, maică? Partea bună e că toate cele 3 echipe au șanse să meargă mai departe, că așa e sistemul de grupe de le Euro2020+1, să nu supere nici varza nici pe Ronaldo.

*am pus cu asterix în primul paragraf echipa care seamănă cu Ungaria din grupa de la EURO2000. Diferența e că România chiar s-a calificat din grupa aia, cu Hagi, Popescu, Petrescu, Viorel Moldovan, Dorinel Munteanu…ai de capu meu ce bărbați eram odată!

Grupa F

19.00 Ungaria – Portugalia, Budapesta

Fără nici un fel de introducere, hai să introducem cele 2 echipe din primul meci al zilei.

Portugalia a câștigat EURO2016 cu o echipa aproximativ mai slabă decât cea cu care se prezintă la EURO2020+1 și totuși nu e printre favorite la trofeu, pentru că doamne feri ce echipă are Franța, de exemplu. Ronaldo o bagă în ațe la fel ca oricând, mai vin Ruben Diaz, jucătorul anului în Anglia, Bruno Fernandes, cel mai bun de la vicecampioana Angliei, Bernardo Silva și alții cu potențial mare să bage focu’ la ei, cum se zice pe maidan.

Ungaria a pierdut singurul ei jucător din cauza unei accidentări, pe Szoboszlai de la RB Leipzig, astfel că jucătorii vin la campionat (tehnic stau, că joacă acasă) cu mare dorință de a zburda pe teren ca gazelele, punctând la impresia artistică și stârnind reacții gen „awwww, ce cute”, în speranța că o să îi vadă impresarii.

Îmi e greu să văd un alt rezultat decât victoria Portugaliei, dar în fotbal s-au mai văzut fel și chip de nefăcute, cu Grecia campioană europeană în 2004 de exemplu, chiar în fața, în patul și pe muzica portughezilor.

22.00 Franța – Germania, Munchen

În sfârșit ajungem la Franța, despre care voiam să scriu de la început și nu am zis nici măcar un cuvânt în toate zilele astea de când a început FranțEURO2020. Acesta va fi primul din cele 7 meciuri necesare pentru desăvârșirea generației actuale de super jucători francezi, care precede o nouă generație specială, campioană mondială în Qatar 2022 și Americi 2026, europeană în Germania 2024 și până se retrage Mbappe. Sau până face o Ronaldihnoească, să nu mai joace nimic după 2 baloane de aur.

Am luat o pauza de 5 minute și am ieșit în ploaie că prea m-am entuziasmat ca o balerină la patinaj artistic.
Germania este și ea una din favorite și speră să facă ceva altceva față de ultimele ieșiri în lume. Mai ales că antrenorul Joachim Löw pleacă după 15 ani în care a cârmuit naționala cu degetele norocoase spre titlul mondial din 2014 apoi spre titlul Rușinică din 2018. Kroos și Muller conduc cu experiență iar lipsa lui Ter Stegen din poartă nu contează, pentru că există sfântul Manuel Neuer, coleg de azil cu Ronaldo, tot octogenar.

Niciuna din echipe nu pierde în primul meci de la Euro, în mod istoric, dar Germania nu a mai câștigat cu Franța în ultimele 5 meciuri, ultima înfrângere venind la EURO2016 în semifinală. A pierdut cu 6-0 în fața Spaniei și 2-1 în fața Macedoniei anul ăsta, dar flăcăii nemți ar trebui să se adune ca florile câmpului ce sunt și să joace fotbalul pe care îl așteaptă toată lumea de la finala ”Românii n-are talent” ce este meciul ăsta.

Eu zic victorie Franța, dar mai demult am zis și că o să se reunească Beatles. Plus că și mai demult, când eram mai mic, am zis că nu ține pandemia mai mult de o lună.

Dacă tot te-ai apucat de citit, vezi avancronica unor optimi de finală de la Campionatul Mondial de fotbal din 2018, unde *spoiler alert* Franța a câștigat și Portugalia a pierdut. AICI

Trăiască berea pe ploaie!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.