Ne vedem de lungul scrisului - Mihai Oprea Avancronica zilei

Ne vedem de lungul scrisului

150 vizualizari
12 minute de citit

Ce zi lejeră am avut ieri, comparativ cu haosul ce se anunță azi! Italia a rulat aproape întreg lotul de jucători, meciul cu Țara Galilor fiind câștigat fără ca cineva să iasă din pijamale. Turcia s-a ridicat la înălțimea reliefului de pe litoral, ca de altfel în tot campionatul. 3 meciuri, 3 înfrângeri, 8 goluri primite și unul marcat. Pare că au nevoie de o vacanță acasă. Galezii merg în optimi de pe locul 2 iar elvețienii tremură, dar nu foarte tare: locul 3, 4 puncte, -1 golaveraj, ceea ce probabil înseamnă tot calificare.

Una din cele 2 zile cu 4 meciuri este la noi în curte și bea apă din fântănă. Nu avem ce-i face decât să o primim cu brațele deschise și să ne uităm obligatoriu la drame, pentru că o să vină la fel de sigur ca reclamele la case de pariuri și medicamente în pauze. Norocul teraselor. Dar și norocul doamnelor, că sunt câte 2 de la 19.00 și 22.00, nu sunt toate la ore diferite, că nu mai scotea nimeni nici gunoiul și nici măcar apa aia din fântână.

Fără prea multe povești de adormit copiii, că nu e vreme, să spargem niște semințe cu grupele B și C, luate în ordine firească, inversă. Zi lungă, scris mult. Citim tot, însă, că suntem copii cuminți.

Grupa C

Absolut oricine se poate califica mai departe din această grupă, în afară de Macedonia. Și Olanda, care deja are primul loc înșfăcat corect de grumaz. Austria și Ucraina joacă direct pentru locul 2, dar un egal le-ar putea duce pe ambele mai departe. Mize mari pe un stadion uriaș, așa că avem toate ingredientele pentru o supică de scandal asezonată cu drame alpino-est-europene.

19.00 Macedonia de Nord – Olanda, Amsterdam

Doamnelor și domnilor, pasionați sau nu de fotbal și comentatorii de la PRO TV, bine ați venit la primul meci fără o miză reală de la acest campionat. Macedonia de Nord încheie parcursul simpatic de la primul turneu major din istorie și ne aduc aminte că România, o națională puțin mai slabă, nu s-a calificat la Euro, deși aproape toată lumea a făcut-o. Îmi aduc cu drag aminte anunțul că se vor desfășura meciuri și la București și deja vedeam Arena Națională plină de tricouri galbene. Am avut noroc că și Ucraina și Macedonia au galben în echipamente și nu am fost nevoiți să ardem tricourile originale Jora, Mike și Abidas cu 3 dungi și le-am susținut echipele cu entuziasmul unui hipopotam vara în deșert.

Macedonia a dat 2 goluri și merge acasă, Olanda a câștigat 2 meciuri și merge în optimi, unde o vor aștepta adversari mai de o vârstă cu ea. Abia atunci o să vedem ce fel de echipă este cu adevărat, că până acum s-au antrenat frumos și azi vor câștiga la fel de lejer și cu mezinii grupei.

19.00 Ucraina – Austria, București

De la început era de așteptat că acesta va fi duelul pentru calificarea directă de pe locul 2 din grupă. Ambele echipe au câștigat identic, la mustață de Poirot, cu Macedonia, însă au pierdut cu Olanda, care mai de care mai frumos. Ucraina în special. Care are și avantajului golaverajului, pentru că are un gol mai mult marcat decât austriecii. La egal Ucraina merge în optimi de pe locul 2, iar Austria probabil că va trece de pe locul 3 cu 4 puncte. 4 din 6 echipe clasate pe aceste locuri se califică, dar în alte grupe vor fi echipe cu 3 puncte sau chiar 4 dar golaveraj negativ. Clar? Bun, că deja am transpirat la buricele degetelor căutând detaliile astea.

Ne așteptăm la un mic blătuleț, dar nu așa de bătător la ochi ca tovarășul Alexandrei Stan. Austria mai are antecedente. La mondialele din 1982 a pierdut 1-0 cu Germania de Vest după un meci în care a luat gol devreme și a așteptat cu mare interes fluierul de final. Mega mare coincidență, era fix scorul care le califica pe amândouă din grupă, ca să vezi.

Prezic, nesurprinzător, un egal extraordinar de muncit. Posibil să dea cineva gol, din greșeală, dar se recuperează cu un alt gol facilitat de partea adversă.

Fără nici o legătură, adaug o informație utilă la categoria „știați că?”, stadionul din Bistrița se cheamă Jean Pădureanu.

Grupa B

Aici chiar se pot califica toate cele 4 echipe, cu mențiunea că Belgia deja are asigurate biletele spre optimi, cu 6 puncte. Rusia și Finlanda au câte 3 iar Danemarca 0, dar nu e totul pierdut. O victorie cu Rusia, preferabil la peste 2 goluri, o duc pe locul 3 și îi dă speranța ieduțului de Paște, că 2 alte locuri 3 vor fi mai slabe. Ok, m-am mai uitat o dată să fiu sigur. Danemarca poate prinde chiar locul 2, cu o victorie zdravănă combinată cu o înfrângere a Finlandei. Gata, am făcut dreptate, m-am liniștit. Pentru Danemarca nu precupețim nici un efort anul acesta.

22.00  Finlanda – Belgia, Sankt Petersburg

Iar începem jocul ăsta de puncte. Dar nu avem ce face, că ăsta e farmecul. Să stai cu sufletul la gură, cu biletul de pariuri, pixul, foaia și ochii pe postul tv cel mai nepotrivit pentru meciuri de la campionate. Nu vă faceți griji, sunt aici să vă spun ce trebuie să urmăriți și să vă sfătuiesc prietenos să îmi citiți pronosticurile și să râdem împreună mâine de ce naivi suntem. Eu.

Belgia, cu cele 6 puncte, poate să cadă până pe locul 3, în cazul în care pierde cu Finlanda iar Rusia bate Danemarca. Stați liniștiți, mai degrabă aflăm că teorema lui Pitagora este un mit și integralele din liceu, S-urile alea dubioase, nu ne-au ajutat cu nimic în viață. În fine, nu mai știu ce sunt alea. Dar fotbaliștii belgieni știe carte și bate pe finlandeji ca să nu fim noi nevoiți să deschidem manuale și parantezele, să reînvățăm ordinea operațiilor. Sunt niște băieți prea buni, favoriți la turneu, ca să rateze un antrenament sănătos, cu o echipă medie, căreia Lukaku poate să îi înscrie niște goluri pentru a lupta la Gheata de Aur a campionatului. Dar nu puneți.

22.00 Rusia – Danemarca, Copenhaga

La Copenhaga ne întâlnim din nou cu băieții ăia favoriți ai sufletelor, Misterii Popularitate, danezii. Care, după cum ziceam, chiar și după 2 bătăi pot merge mai departe, de zici că sunt Van Damme. Au cu 2 goluri mai multe încasate decât marcate, deci ar trebui să fie măcar pe 0 ca să fie bine. La ce primă repriză au făcut cu Belgia, nu ar fi nimeni surprins de o victorie, chiar și fără talismanul Eriksen. Care e bine, apropo. Sperăm să mai joace fotbal, că se știe.

De cealaltă parte, Rusia merge mai departe sigur cu o victorie, dar și un egal ar fi de ajuns pentur locul 2, dacă Finlanda pierde cu Belgia. Noroc că sunt meciurile deodată și e absolut imposibil să se știe rezultatele și să se joace în consecință. Oh, stai…că vorbeam de Ucraina – Austria. După ce a făcut semifinale la Euro 2008, Rusia nu a mai ieșit din grupe în 2012 și 2016, deci ar fi foarte drăguț să se întâmple acum. Ca să nu fie supărat șeful de la Moscova. Alții au testat gravitația pentru mai puțin. În triburile de canibali e bine să te bagi unde nu îți fierbe oala. În situația asta ar fi bine să nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala. Deci nu mai zic nimic, că iau ban.

Pentru jocul entuziasmant și suport moral, o să merg pe o victorie a danezilor. Nu știu dacă vor putea să bată la mai mult de 2, dar cine sunt eu să mă exprim, decât un biet avancronicar cu pronosticuri mai puțin precise decât frânele Daciei 1410 break.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.