Optimiști de finale - Mihai Oprea Avancronica zilei

Optimiști de finale

194 vizualizari
7 minute de citit

Nici nu mai țin minte când am mai avut atât de multe meciuri spectaculoase consecutive la un campionat. Spania, Slovacia, Polonia și Suedia au dat, cumulat, 4 goluri în primele 4 meciuri ale grupei. În ultimele 2 s-au dat câte 5 în fiecare. Morata a ratat chiar penalty dar Spania a dat 5 și s-a calificat, Lewa a dat 2 cu Suedia, însă Polonia a luat 3 și a plecat acasă.

Apoi a venit rândul Franței și Portugaliei să vină cu un 2-2 plin de du-te vino. Cam ca și Ungaria – Germania, meci în care nemții au tremurat ca puii la ferma KFC, fiind foarte aproape de eliminare. Pe care, dacă e să fim cinstiți, nu o meritau, dar o vor merita în zilele următoare, că au ambiție.

Optimi de finală

Și am ajuns, cu bucurie, optimism și entuziasm, la optimile de finală, care vin cu niște meciuri de să îți bați copiii. Dar nu foarte tare, pentru că, spre deosebire de anii lingurilor de lemn ’80-’90, acum nu mai e voie să aplici corecții decât verbale. Și șantaj. Care sunt la fel de utile precum pronosticurile de pe acest respectabil site.

Nu mă voi agita cu meciurile din zilele următoare, că deja s-au lustruit penițele și bocancii pentru Anglia – Germania și Belgia – Portugalia. Discutăm azi despre cea mai plăcută optime de la un Euro, Țara Galilor – Danemarca, apoi despre ultimul meci al Italiei înainte de meciurile Italiei în care trebuie să joace fotbal.

19.00 Țara Galilor – Danemarca, Amsterdam

Danemarca este, fără îndoială, povestea turneului, pe când Țara Galilor a fost povestea turneului trecut. În 2016 galezii au ajuns până în semifinale, fiind eliminați de Portugalia, care a și câștigat competiția.

Șansele să repete isprava sunt mai mari decât deloc dar mai mici decât meh. Cu tot avântul lor, jucătorii nu mai au aceeași capacitate ca acu 5 ani, cu Bale și Ramsey, deși în oarecare formă, trecuți totuși de prima tinerețe fotbalistică. Cu toate astea, au un joc organizat și se apără bine, deci va fi greu să ia gol.

Danezii sunt purtați încă de entuziasmul jocului fabulos cu Rusia, care la rândul lui a fost generat de nebunia terminată cu bine cu Eriksen. Mulți s-au gândit timid la reușita din 1992, când jucătorii au venit literalmente de la plajă să joace și să câștige turneul ca înlocuitori ai Yugoslaviei banate atunci. A fost cea mai mare surpriză de la un campionat european, depășită între timp doar de victoria Greciei din 2004 și de necalificarea României în 2004, 2012 și 2020. Am fost ironic aici, nu știu dacă v-ați dat seama, România nu are echipă bună.

Dar destul despre rebuturi. Câștigă Danemarca azi, clar. Sau Țara Galilor. Sau fac egal și câștigă sigur una din ele la penaltyuri. Ca suporteri neutri, ținem pumnii strânși pentru 11m.

22.00 Italia – Austria, Londra

Italia a făcut ceva după ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2018. A venit Mancini, un antrenor excelent, cu care nu s-a mai pierdut un meci de prin toamna lui 2018. Sunt 30 de meciuri fără înfrângere, iar Italia a egalat un record din anii 30. Cu victoria de azi se va stabili un nou record.

Singura întrebare este dacă dă și Austria gol sau nu. Răspunsul e la fel de simplu ca apa plată. Nu. Aflați la prima calificare în faze eliminatorii la un european, austriecii au depășit așteptările deja, cu 2 victorii (Macedonia și Ucraina). Și ei au avut rezultate bune în ultimii ani, cu promovarea în grupa A a Nations League, dar echipele mari încă le vin de hac, ceea ce le dorim să nu se întâmple azi, dar nu noi jucăm. Că dacă am juca…

Dacă bat Italia azi, ar fi cea mai mare surpriză de la acest euro, poate la egalitate cu victoria Ungariei, 1-1 cu Franța. Sau victoria Ungariei 2-2 cu Germania. Că pe meciurile alea greu le poți băga la pierderi.

După ce a rulat aproape tot lotul de jucători doar ca să flexeze mușchii, Italia revine la formula inițială. Fără staruri evidente înainte de Euro, unitatea și jocul exact au făcut ca după acest campionat, indiferent de rezultatul din meciul următor cu Belgia sau Portugalia, Squadra Azzura să plece acasă cu vedete incontestabile, ca Locatelli, Barella sau Chiesa. Urmăriți această secțiune la Campionatul Mondial de anul viitor din Qatar și la Euro2024, unde Italia va face o figură și mai frumoasă, ca Mihai Trăistariu la Eurovision. Chiar mai tare. Lol, tare.

Zațul din cafeaua de azi a spus că o să câștige Italia, 2-0. Dar nu puneți, pentru că s-au mai întâmplat minuni în lume. Dacă nu credeți, verificați părul lui Bogdan Stancu sau Cascada Bigăr, noul subiect favorit la care suntem experți mondiali noi românii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.