Ploaia steluțelor - Mihai Oprea Avancronica zilei

Ploaia steluțelor

222 vizualizari
8 minute de citit

Campionatul European a zis că duce spectacolul în cele mai întunecate cotloane ale Europei și chiar s-a ținut de cuvânt, ajungând ieri la Arena noastră Națională cu un meci plin de energie și premiere. Austria a câștigat primul meci la europene, iar decanul Pandev a dat primul gol al Macedoniei la un campionat. Mai înainte, Anglia nu s-a strofocat și a câștigat, iar Olanda a făcut ce știe mai bine, adică să dea mai bine decât ia.

O nouă zi de pomină ne paște azi, de la 19.00 încolo, când ies în curtea școlii ăia mari de a 8-a, Lewandowski și Spania, gata de scandal, de puțin bully cu ăia mai mici, Slovacia și Suedia. Care Suedie era mai mare, dar a rămas Zlatanless. Până la ora 19 ne vom plimba pe fotbalul accidentat din Scoția, unde Cehia va vrea să le arate la toți că se poate bate cu Anglia și Croația pentru bombonelele alea mici și bune nu-știu-cum-le-zice de pe tort.

Neti, ce ne rezervă astrele azi?

Grupa D

16.00 Scoția – Cehia, Glasgow

Nimic.

Dacă s-au aliniat o serie de planete improbabile pentru ca Scoția să ajungă la turneul final nu înseamnă că se poate transforma în obișnuință. A câștigat la penaltyuri ambele meciuri din miniturneul de calificare, cu Israel și Serbia și în partidele de încălzire pre-turneu a făcut egal cu Olanda și a spulberat Luxemburg, o altă echipă neînvinsă la mondiale, cu 1-0. Luxemburg nu a participat la mondiale și este pe 96 în clasamentul FIFA, Scoția pe 44. Cehia nu e nici ea mult mai sus, pe 40, grație unei perioade asemănătoare cu a Naționalei României (locul 43), cu mențiunea că cehii nu sunt ca românii cum vara nu e ca iarna, se mai și califică pe la campionate. Ca să fim corecți până la capăt, uneori mai pare că vara e ca iarna, anul ăsta mai mult ca oricând. Dar România e consecventă, pierde meciuri ca să câștige la pariuri oamenii serioși.

În afară de McTominay, de la Manchester United, nimeni nu prea are vedete în lot, dacă poți să îi zici vedetă la roșcat. Un joc de echipă, cum îl visează Cornel Dinu, dar în cuvinte mai puține și ușoare, poate să facă diferența. Fiecare își va dori mult victoria, pentru că este cea mai bună șansă a amândurora de a o obține din cele 3 meciuri din grupă. Egal sau victorie Cehia. Sau Scoția. Dar nu puneți, că nu mergeți la sigur ca la România.

Grupa E

19.00 Polonia – Slovacia, Sankt Petersburg

2 chestii au condus fotbalul în 2020: pandemia de Covid și Lewandowski. Ambele au continuat excelent și în 2021, dar pandemia a pierdut din suflu în ultimele luni. În consecință, putem să îl vedem pe polonez conducând ceata de polonezi la europene din postura de cel mai bun marcator într-un sezon din campionatul Germaniei și Gheată de Aur a Europei, cu 101 locuri mai sus decât Florin Tănase, diamantul FCSB-ului.

Ambele echipe au o formă de invidiat în ultimul timp, cu o singură victorie din ultimele 6 meciuri. Singura chestie sigură e că Lewa dă gol. Cu toată opoziția lui Skriniar, fundaș de bază al Interului,  campioana Italiei. Apoi poate mai are zvâcniri de orgoliu Hamsik, legenda slovacă aflată la final de carieră sau ceilalți tineri, dornici să prindă un transfer răsunător, liberi de contract în campionate puternice precum Liga 1 sau Liga a 2-a. Ce liniștitor că ligile românești au nume de case de pariuri, apropo. În orice caz, pariez pe ce vreți voi că meciul ăsta va ajunge la final. Eu zic că bate Polonia. Sau face egal sau câștigă Slovacia. Dar nu puneți, că s-au despărțit Kim și Kanye, deci orice e posibil.

22.00 Spania – Suedia, Sevilla

Apropo de Kim și Kanye, șoc, șoc, șoc! Zlatan e accidentat și Sergio Ramos nu a fost selecționat la Spania, tot din cauza unei accidentări. Plus șoc în continuare, nici un jucător de la Real Madrid nu este în lotul Spaniei, pentru prima dată în istoria unui turneu final. Știi ce? Să și câștige Suedia, nu mă întere.

Am numărat până la 10, m-am liniștit și mi-am dat seama că sunt avancronicar, nu trebuie să țin cu nimeni. *Pardon, nu trebuie să arăt că țin cu cineva.

Posibil să câștige Spania, posibil, dar improbabil să câștige Suedia, egalul este de luat în calcul. Va fi un meci frumos, pentru că spaniolii au chef de răzbunare și de a demonstra că este viață după Ramos, Xavi, Iniesta și Casillas. După cele 3 titluri consecutive europene (2008, 2012) și mondial (2010), Spania a trecut inițial printr-o decădere imperio-romanică și apoi printr-un schimb de generații în mijlocul căruia este de o vreme. Nu poți să o scoți din calcule însă, pentru că jucătorii își doresc mult să câștige al 4-lea titlu european, care ar fi un record (acum e la egalitate cu Germania, 3 cupe). Și nemții, firește, doresc să câștige. Și eu îmi doresc să umblu în tricou în iunie, dar hey, viața-i dură, vorba lui Confucius.

Suedia este și ea o echipă în formă și speră să iasă din grupe, să ducă ceva frumos acasă la părinți, un magnet de frigider măcar, cu optimi pe el.

Să ne bucurăm de o zi frumoasă de fotbal și cu averse răzlețe de ploi și frig în rest….vreme multi-polară ce ești!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.