Sunt celebru, scoate-mă din grupă! - Mihai Oprea Avancronica zilei

Sunt celebru, scoate-mă din grupă!

623 vizualizari
12 minute de citit

Ultima etapă de grupe le vine bine unor echipe, care prind brusc chef de joacă. Mă refer, firește, la Croația, care a făcut un meci entuziasmant cu Scoția și a prins la golaveraj locul 2 în fața Cehiei. Nu la Anglia, care a jucat tot pe low battery și aseară, având acum un total spectaculos de 7 puncte, obținute cu 2 goluri. Prezumția este că se păstrează pentru următorul meci, când, în teorie, trebuie să apară cineva pe un cal alb și să îi trezească cu o palmă bine plasată. În avancronica de ieri am dat și pronosticurile corecte. Dar nu ne mai batem capul cu muritori, pentru că…

Măi, măi, dar ce festin, fix de ziua internațională a avancronicarului. Franța, Cristiano, Germania, Spania, Lewandowski, post-Ibra, slovacii și frații vecini joacă toți cu șanse de calificare din grupe. Numai vedete, dom’le, de zici că e ceva casting făcut special pentru sultan. Scurtăm paragrafele azi, să avem vreme de toate: să scriem, să citim, să ne uităm și să petrecem ca înainte de ‘89, când era mai bine.

Grupa E

Grație victoriei Belgiei de alatrăieri, Suedia este gata calificată. Cu 4 puncte, deja nu mai are cum să piardă locul 3 calificant, în cel mai rău caz. Cu un gol pe meci, este cea mai puțin prolifică grupă, sub cea de ieri. Spania și Polonia așteaptă încă să câștige, în timp ce Slovacia e cu 3 puncte pe locul 2. Toate se pot califica, dar așa meciuri antrenante nu am văzut de la victoria impresionantă a FCSB cu Guimaraes, 0-0, la București în Europa League 2019. Victorie pentru că nu a luat gol și a făcut o figură frumoasă, până să piardă returul.

Haideți să ne dăm halatul jos și să intrăm adânc în meciuri.

19.00 Suedia – Polonia, Sankt Petersburg

Polonia are 1 punct și 1 gol înscris în 2 meciuri până acum. Cu toate astea, cu o victorie aici și un egal în celălalt meci, ar putea chiar câștiga grupa. Da, știu. What the… Suedia, fără grija calificării, se gândește deja la adversara din optimi și nu pare prea preocupată de mare lucru, pentru că are cazare bună, shaorma caldă, mici proaspeți și bere rece. Sau astea sunt pentru noi, suporterii? Că le încurc, de la atâtea calcule.

Lewandowski, deținătorul recordurilor de goluri și selecții în naționala Poloniei, va conduce liniile din nou. Va spera că turboul nu dă erori și poate călca pedala cu tot piciorul, pentru că e neapărată nevoie de victorie, altfel ne pupă pe botoșei și merge acasă.

Aș da un egal aici, deși tentația e mare să zici că cineva, nu zic ce atacant mare polonez, are zvâcnire de orgoliu și ne face să ne schimbăm favoritele.

19.00 Slovacia – Spania, Sevilla

Ca și Polonia, Spania are tot 1 gol marcat dar 2 puncte în 2 meciuri la Euro. Dacă nu câștigă azi, riscă să meargă acasă cu corigență, și apoi să vezi ce mamă de bătaie ia de la suporteri și presă. Că sunt ăia niște pretențioși de nu îi mulțumești nici măcar cu un egal cu Slovacia, frate! Un egal care ar califica Slovacia, apropo, și pentru Spania, cu puțin noroc, ar putea fi ca și cu Portugalia în 2016, când a ieșit din grupă cu 3 egaluri. Acum că mă gândesc mai bine, sigur asta urmăresc spaniolii, să repete isprava. Că portughezii au câștigat ultima dată când au procedat așa. Măi, ce minte ascuțită are Luis Enrique.

Eu merg pe o victorie a Spaniei însă, deși Slovacia va încerca să baricadeze poarta mai ceva ca românii din Sobieski și românii. Care, până la urmă au fost decimați și au cedat cetatea în fața polonezilor. Mulțumesc, româna de clasa a 8-a.

Grupa F

Am ajuns încet la ultima etapă din cea mai tare grupă ever, atât prin numele echipelor cât și prin jocurile și rezultate electrizante. Nu am mai văzut așa ceva de la ultima finală de Ciumegastar. La care nu m-am uitat. Oricine se poate califica de aici. Franța are 4 puncte, Germania și Portugalia câte 3, Ungaria 1.

Ne insinuăm direct în sufletele celor 2 meciuri, să calculăm șansele unor previziuni care să mă ducă direct în elita mondială a sfătuitorilor. Nu are acronim, dar vă asigur că este o treabă serioasă.

22.00 Germania – Ungaria, Munchen

În mod normal ar trebui să vorbim despre curcubeul pe care amândouă naționalele, în afară de Ungaria, doresc să îl afișeze pe stadion. Pentru că suntem români și ne pricepem la toate. În ultimul an am descoperit că, pe lângă palincari, cârnățari și mari brânzari, suntem și doctori, climatologi, specialiști LGBTQ+, politologi și multe altele. Trecem însă pe lângă, deoarece avem suficienți frați care sunt mai mult decât capabili să umple cu un covor de semințe sparte spațiul public, precum aleile în parcuri.

Nemții și ungurii au făcut meciuri eroice în etapa a 2-a. Victoria cu Portugalia a permis germanilor să depindă doar de ei, iar o victorie îi duce sigur în optimi. Dacă Franța nu câștigă, chiar de pe locul 1. Inclusiv cu o înfrângere, mai improbabilă decât impozitarea bisericilor, pot avansa de pe locul 3.

Ungaria a făcut egal cu Franța, dar aici e fără suporterii care i-a purtat spre glorie. Se poate califica de pe 2 cu o victorie aici și o înfrângere a Portugaliei dincolo. Orice alt rezultat îi lasă acasă, să se apuce de băut cu toți suporterii. Care oricum era planul inițial. Și de care, pun rămășag, o să se țină.

22.00 Portugalia – Franța, Budapesta

Cireașa de pe tortul meu este reeditarea finalei de la EURO2016, când Franța pornea favorită clară, Ronaldo se accidenta în prima repriză, însă Portugalia reușea cumva să învingă, cu un gol marcat de eroul nemaiauzit (literalmente, nici pana atunci, nici de atunci) Eder.

Este o altă mâncare de căluț de mare azi, pentru că situația este aproximativ la fel, cu mențiunea că ambele echipe sunt puțin mai bune ca atunci. Dar ambele au niște pete mai închise pe nădragi la acest european. Portugalia a avut un meci negru complet cu Germania iar Franța abia a reușit să țină în frâu pofta ungurilor de scandal și au scos un egal tot aici, la Budapesta.

Calificarea se joacă. Franța o are, cu 4 puncte. Portugalia ar avea nevoie măcar de un egal, pentru că are deja golaveraj decent, +1. Cu o înfrângere la cel mult 1 gol merg mai departe de pe 3, în cazul în care Ungaria nu bate Germania. Ceea ce în mod normal ar fi o glumiță absolut hilară, dar am mai spus eu, într-un moment de dezbinare neuronală, că Franța pur și simplu nu are cum să nu câștige cu ungurii. Ce nu se știe din spatele camerei de filmare, este că am regretat acel pronostic. E posibil sau nu să fi plâns puțin de supărare. De ce eșec grosolan. Dar mi-am revenit, că sunt puternic. Eu și Zidane, că e și ziua lui azi, trăiască antrenorul mare!!!

Epilog

Noi, ca spectatori care nu susținem pe nimeni, în afară de Cristiano Ronaldo și Franța, ne vom bucura de spectacol și vom analiza tot, la o bere (care nu-i o bere, desigur). Apoi ne scuturăm de calcule și luăm o pauză de câteva zile, în care avem vreme pentru detox. Că de sâmbătă încep meciurile eliminatorii, unde cantitățile de bere, semințe și sfinți sumonați vor fi considerabil mai mari

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.